Referitor la pensii, ministrul a precizat că sunt nişte condiţionalităţi cuprinse în PNRR, asumate de Guvernul României.
"La acest moment, toate pensiile din România, introducându-se aici şi indemnizaţiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, introducând aici pensiile din apărare şi ordine publică, introducând aici şi pensiile din sistemul public de pensii bazate pe contribuţii, la această dată suntem la 9,3% 9,4%. Nu există spaţiu de negociere aici în această chestiune, cifrele sunt cifre. Există spaţiu de negociere şi eu mă bucur foarte mult că am stabilit un lucru comun cu Comisia Europeană şi cu comisarul pentru muncă, că noi trebuie să luptăm împotriva sărăciei şi asta vom face şi începem cu categoriile cele mai vulnerabile", a afirmat Budăi.
Acesta a subliniat că anvelopa pensiilor în UE este, în medie, între 12,5% şi 13% din PIB, dar noi suntem la 9,4%, pentru că "aşa a vrut cineva să ne ţină până în 2070". "Parcă a fost o reformă făcută cu ură faţă de cetăţenii români şi am proprietatea cuvintelor", a punctat Marius Budăi, adăugând însă că există flexibilitate din parte Uniunii Europene.
Citeşte şi: S-a anunţat programul "Sprijin pentru România", pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. Ce va conţine
Trebuie să facem un pachet de măsuri denumit generic "Sprijin pentru România", o parte dintre ele au fost discutate marţi în Coaliţie, şi mâine sper să le avem pe toate, pentru a le adopta în termenul cel mai scurt prin ordonanţe de urgenţă succesive, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
"Este clar că traversăm o perioadă foarte, foarte grea. Este clar că după o criză sanitară s-a produs o criză economică, după care o criză de securitate la graniţa noastră, care adânceşte criza economică. Şi criza principală a oricărui guvern, cred eu, ar trebui să fie categoriile de persoane vulnerabile. În primul şi în primul primul rând trebuie să ne asigurăm că nimeni nu e lăsat în urmă, mai ales aceste categorii de persoane vulnerabile. Şi vorbim de copii, pentru a preveni abandonul şcolar, pensionari până la un anumit venit sau cei cu salariul minim, doar enumerând câteva categorii, trebuie sprijiniţi. Şi pe lângă măsurile pe care le-am luat ca şi Guvern pentru a pune cumva un baraj la preţurile din energie, trebuie să venim şi cu alte măsuri care să le asigure cetăţenilor cât de cât o traversare mai uşoară prin această perioadă extrem de grea", a spus ministrul marţi seara, la România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.