Germania restabilește controalele la granița cu Polonia, Franța face același lucru cu Italia, Austria la granița cu Ungaria... În ultimele luni, țările spațiului Schengen au extins numărul excepțiilor de la principiul liberei circulații, din diferite motive. Până la punctul în care Uniunea Europeană încearcă să pună ordine într-o situație din ce în ce mai vagă.
„De la criza siriană din 2015 și, cu atât mai mult, pe durata pandemiei de Covid, în 2020 și 2021, multe state membre și-au folosit dreptul de a restabili controale la frontierele interne ale zonei Schengen într-un mod extins și neconform”, a constatat Jérôme Vignon, consilier la Institutul Jacques-Delors, citat de cotidianul economic Les Echos.
Cupa Mondială de rugby
Haosul a atins apogeu în timpul crizei din domeniul sănătății, când țările au stabilit controale pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, fără să-și consulte vecinii și pe criterii care au diferit de la caz la caz. „Deciziile nu au fost coordonate, au fost arbitrare și fără durată precisă... Este posibil ca această criză să fie generat temeri legate de un posibil colaps al spațiului Schengen”, a continuat același expert.
Astăzi, justificările invocă mai des necesitatea menținerii ordinii publice, a securității cum ar fi, spre exemplu împotriva amenințării teroriste. Un motiv exprimat de Franța înainte și în timpul Cupei Mondiale de Rugby pentru a restabili controalele la toate granițele sale terestre, de la 1 mai până la 31 octombrie 2023.
Scandalul vizelor din Polonia
Un alt argument al statelor membre este că vecinii lor nu aplică corect controale la frontierele externe ale spațiului Schengen. Acesta este în prezent cazul Franței, care critică Italia pentru că nu procesează în mod corespunzător sosirile migranților prin Marea Mediterană.
Sau chiar Germania, exasperată de scandalul traficului de vize Schengen care a izbucnit în Polonia. Berlinul a raportat o creștere a intrărilor de persoane cu o situație incertă pe la granița poloneză.
În plină campanie electorală, premierul polonez Mateusz Morawiecki a încercat să distragă atenția alegătorilor anunțând percheziții la granița... cu Slovacia, „unde există suspiciuni de imigrare ilegală”, potrivit acestuia. „Nu vrem ca oamenii să pretindă că granițele noastre sunt poroase”, a argumentat el.
Efect în lanț
„Comportamentul necooperant al Poloniei îl provoacă pe cel al Germaniei, comportamentul Austriei duce la un răspuns din partea Italiei... Această contagiune este periculoasă”, continuă Jérôme Vignon.
Aceste măsuri tot mai numeroase pot crea problemel ”navetiștilor” transfrontalieri - sunt aproape 2 milioane în UE -, călătoriile profesionale, afacerile... „O stare de fapt carae demonstrează, de asemenea, slăbirea rolului Comisiei Europene de gardian al tratatelor”, a adăugat el. Chiar dacă mai multe state, printre care Austria, Germania, Danemarca și Franța, au fost deja sancționate în trecut.
„Notificările statelor membre către Comisia Europeană lipsesc uneori sau sunt insuficient de justificate, mai ales când durata controalelor este prelungită”, estimează Sylvie Guillaume, europarlamentar S&D (stânga), raportor în Parlamentul European pentru reforma Codului Schengen.
Această reformă, care trebuie încă adoptată „are ca scop restabilirea ordinii și coerenței” pentru a evita „o dezmembrare a spațiului Schengen”, explică politicianul francez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.