Publicitate
În același timp, ministrul s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja în ceea ce privește ridicarea controalelor pe mare și în aer, cunoscut și sub numele de "Schengen aerian și maritim".
"Mă gândesc foarte mult să facem acest pas acum și să nu filozofăm despre următoarele", a spus Karner, referindu-se la o decizie unanimă a UE și reducând și mai mult așteptările privind aderarea deplină.
"Condiții clare" pentru Karner
Compromisul a fost obținut după "negocieri dure" și prevede "condiții clare", a subliniat ministrul de interne. Aceasta înseamnă că frontiera terestră trebuie să fie securizată și că la frontiera externă sunt disponibili ofițeri de poliție și resurse suplimentare ale Frontex. În plus, solicitanții de azil din Austria care au fost înregistrați anterior în România și Bulgaria trebuie să fie returnați în țările respective.
Acordul "Air Schengen" înseamnă că cei care călătoresc din România și Bulgaria nu mai trebuie să zboare spre alte țări ale UE prin terminalele internaționale. Cu toate acestea, controalele la frontieră rămân în vigoare pe cale terestră. Controalele la frontierele aeriene și maritime ar trebui să fie ridicate în martie 2024. S-a spus că discuțiile privind ridicarea controalelor terestre vor continua în acest an.
Austria este izolată pe plan internațional
Însă presiunea asupra Austriei crește pentru a accepta admiterea celor două țări în spațiul Schengen. Singura țară din UE care încă se opune în mod constant acestui pas fiind Austria.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a arătat de asemenea convinsă că România și Bulgaria vor fi în curând membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen: "Puteți conta pe noi pentru a convinge Austria că merită să facă parte pe deplin din Schengen", a declarat von der Leyen după un summit special desfășurat la Bruxelles la începutul lunii februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.