Publicitate
Previziuni puțin probabil să se adeverească, dar care nu pot fi, totuși, scoase total din calcul, pentru că la baza lor se află evenimente reale, deseori subestimate. Și care dacă s-ar îndeplini ar provoca un val de șoc pe piețele financiare. Iar nu trebuie uitat că, de-a lungul timpului, unele dintre prognozele Saxo Bank chiar s-au dovedit corecte.
Petrolul la 150 de dolari (o estimare care s-a tot făcut auzită în ultimele luni, deci nimic spectaculos), prăbuşirea sectorului de lux la bursă, criză de securitate naţională generată de un derapaj al inteligenţei artificiale... Iată câteva dintre cele mai întunecate scenarii ale Saxo Bank, specializată în tranzacționări...
Petrolul la 150 de dolari, Arabia Saudită câștigă Liga Campionilor
În acest scenariu, prețul petrolului se inflamează şi Riadul îşi extinde influenţa... "Restructurarea radicală a economiei saudite, care nu mai depinde de veniturile din petrol, ci devine o putere a turismului, recreerii şi divertismentului, se bucură de un impuls suplimentar datorită creşterii vertiginoase a preţurilor la petrol, care ajung la 150 de dolari pe baril spre mijlocul anului, din cauza unei cereri mult peste așteptări", scriu experții băncii daneze.
Deținând acum cheile competiției de fotbal, "saudiții se angajează imediat să o transforme într-un campionat mondial al cluburilor", își imaginează autorii previziunilor. Impact: preţul acţiunilor Manchester United se dublează, țițeiul Brent sare la 150 de dolari/baril.
UE taxează averile, sectorul produselor de luxul se prăvălește
Saxo Bank prezintă impactul unei noi taxe pe avere în Uniunea Europeană: intră în vigoare o lege comunitare prin care averile miliardarilor sunt impozitate cu 2%. Această versiune modernă a lui Robinhood declanșează un val de șoc în industria europeană a luxului, deoarece studii recente au arătat o corelație strânsă între achiziția articolelor de lux și nivelul de inegalitate dintre venit și bogăție. Impact: acțiunile LVMH se prăbușesc cu 40% din cauza noii taxe, valoarea de piață a altor companii din acest sector, precum Porsche și Ferrari, se depreciază drastic.
Robert F. Kennedy Jr. câștigă alegerile prezidențiale din 2024
El este nepotul lui John Fitzgerald Kennedy, un ecologist. Saxo Bank îşi imaginează că în 2024, pentru prima dată în istoria Statelor Unite, un candidat fără mari șanse, în prezent, Robert F. Kennedy Jr., câștigă alegerile prezidenţiale americane: „Programul său populist împotriva democraţilor belicoase şi a elitelor corporatiste își găseşte ecou printre democraţii tradiţionali nemulţumiţi şi susţinătorii lui Trump”, consideră specialiștii de la SaxoBank.
Impactul asupra pieței: Mesajul lui Kennedy în favoarea păcii și promisiunea de a pune capăt abuzurilor asupra sistemului de sănătate american și de a sparge excesul de putere a marilor companii pun în dificultate corporațiile din sectoare precum apărare, medicamente și asistență medicală. Au de suferit inclusiv giganții internatului și ai tehnologiei informației, care devin nervoși de teamă că acesta nu este decât începutul.
Inteligența artificială provoacă o criză de securitate națională
În această previziune, IA generativă devine o amenințare la adresa securității naționale după ce inteligența artificială întreprinde o acțiune împotriva unui înalt funcționar dintr-o țară dezvoltată. Guvernele iau măsuri dure în ceea ce privește IA prin adoptarea de noi reglementări, punând capăt entuziasmului pentru IA, în timp ce companiile cu capital de risc abandonează domeniul. Incidentul degenerează dintr-o criză de securitate naţională în o neîncredere totală a publicului faţă de informaţiile difuzate pe Internet, în condițiile în care conţinutul produs de IA atinge 90% din toate informaţiile.
Impactul asupra pieței: Companiile media tradiționale recunoscute de guvern cresc la bursă. Acțiunile New York Times Company se dublează, cele ale Adobe se prăbușesc după ce guvernul penalizează compania pentru implicare.
Criza majoră de sănătate legată de medicamentele împotriva obezității
În acest scenariu, medicamentele GLP-1 sunt considerate o soluție la epidemia globală de obezitate, dar ușurința de a lua o pilulă încurajează populația să renunțe la orice activitate fizică și să crească consumul de alimente junk. Problema: într-o situație inversă, oferta de medicamente anti-obezitate nu mai răspunde cererii generalizate, iar pacienții trebuie să aștepte ani de zile înainte de a primi injecțiile. Rata de obezitate a adulților din întreaga lume crește de la 39% în prezent la 45% în 2024.
Impactul asupra pieței: Industria alimentară se confruntă cu o creștere semnificativă a cererii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.