"Suma de 725 de milioane de dolari propusă în baza acordului convenit este cea mai mare la care s-a ajuns vreodată într-un proces colectiv privind datele private și plătită de Facebook pentru a pune capăt" acestui tip de proces, au precizat avocații apărării într-un document judiciar depus la un tribunal din San Francsico.
Facebook nu a recunoscut nicio infracțiune, potrivit termenilor acestui acord, care trebuie aprobat de un judecător al acestui tribunal. O înțelegere preliminară a fost anunțată în luna august, dar, la acest moment, nu au fost oferite și alte detalii legate de sumă sau de alte chestiuni tehnice.
Peobabil pentru că Zuckerberg, directorul general al Meta, și directorul său executiv Sheryl Sandberg, care și-a anunțat demisia în iunie după 14 ani de activitate în cadrul companiei, urmau să depună mărturie în instanță în septembrie în legătură cu acest scandal.
În procesul intentat în 2018, utilizatorii Facebook au acuzat rețeaua de socializare că a încălcat regulile de confidențialitate prin partajarea datelor lor cu terți, inclusiv cu firma Cambridge Analytica, care a fost legată de campania prezidențială din 2016 a lui Donald Trump.
Cambridge Analytica, care între timp a fost închisă, a colectat și a exploatat, fără consimțământul acestora, datele personale a 87 de milioane de utilizatori Facebook, la care platforma i-a dat acces. Aceste informații ar fi fost folosite pentru a dezvolta un software utilizat pentru a orienta votul alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump.
În iulie 2019, autoritățile federale au amendat Facebook cu 5 miliarde de dolari pentru că și-a "indus în eroare" utilizatorii și au impus o supraveghere independentă a gestionării datelor sale personale.
De la izbucnirea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a eliminat accesul la datele sale de la mii de aplicații suspectate de abuz, a restricționat cantitatea de informații disponibile dezvoltatorilor în general și a facilitat calibrarea de către utilizatori a restricțiilor privind partajarea datelor personale.
Citește și Apple, Microsoft, Tesla și Meta. Cine a pierdut cei mai mulți bani în 2022
Ca toate celelalte companii, Apple, Microsoft, Tesla și Meta s-au confruntat cu politicile Băncilor centrale de creștere a ratelor dobânzilor, cu cea mai agresivă inflație din ultimele decenii și cu întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare cauzate de restricțiile sanitare din China. Împreună, toți acești factori au prăbușit prețul acțiunilor Big Tech.
Vânzările slabe de publicitate digitală, temerile legate de recesiune și scăderea cheltuielilor de consum pentru produse precum PC-urile au afectat companiile de social media, producătorii de cipuri și chiar au subminat creșterea tehnologiei cloud.
Citește și 2022, anul tuturor nenorocirilor! Miliarde de dolari s-au volatilizat, pur și simplu
"Ceea ce s-a întâmplat pe piețele globale în acest an a fost traumatizant", a declarat Stefan Gerlach, economist șef la EFG Bank și fost viceguvernator al Băncii Centrale a Irlandei. "Dar dacă băncile centrale nu ar fi subestimat atât de dramatic creșterea inflației și nu ar fi fost nevoite să majoreze ratele dobânzilor, nu ar fi fost atât de catastrofală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.