”S-au prelevat la priza de captare de la Crivina pe 28 ianuarie la ora 11. În urma analizelor, la indicatorul amoniu valoarea înregistrată era de 0,796 miligrame/litru. Limita recomandată este de 1 miligram/ litru, iar maxima de 5 miligrame/litru”, a declarat Ioan Deneș, într-o conferință de presă susținută luni.
Ministrul Apelor și Pădurilor susține că Apa Nova a informat Apele Române despre depășirea concentrației de amoniu abia pe 30 ianuarie, informarea fiind una telefonică, deși legea obligă ca sesizarea să fie făcută imediat și în scris. Ioan Deneș a precizat că nici până acum nu a primit un buletin cu analizele făcute de Apa Nova la Crivina pentru a putea fi comparat cu cel realizat de Apele Române.
Ministrul susține că nici după 28 ianuarie, amoniul din Argeș nu a depășit limitele admise. ”Imediat după informarea telefonică am dispus creșterea debitului pe Argeș, din acumularea Golești, de la 15 la 30 metri cubi pe secundă, pentru creșterea gradului de diluție. După-amiază, înainte de creșterea debitului, s-au recoltat probe. Buletinul de analiză pe de 30 ianuarie, la 17.10, arată o concentrație de amoniu de 0,509 miligrame pe litru.
Citește și: Apa Nova vrea cercetarea deversării de amoniu în râul Argeș
Ministrul susține că apa primită de către Apa Nova a fost în limitele legale, iar acuzațiile aduse Apelor Române nu se justifică. ”Bucureștenii să știe foarte clar că acești parametri s-au încadrat în limitele recomandate, adică sub un miligram pe litru. Apa brută furnizată către Apa Nova a fost în limitele prevăzute de lege (...) Acele persoane care au aruncat cu noroi în munca oamenilor de la Apele Române continuă arătatul cu degetul acolo unde nu trebuie să se arate cu degetul”, a conchis Ioan Deneș.
Apa Nova a cerut astăzi autorităților să înceapă o cercetare în legătură cu poluarea cu amoniu a apei râului Argeș, poluare care a determinat compania să crească doza de clor din apă. „Vrem să ştim de ce s-a produs această încărcare cu amoniu. Nu ştim care a fost sursa poluării cu amoniu, tot ce pot să spun este că Apa Nova va înregistra luni dimineaţă sesizări la autorităţile competente pentru a demara o cercetare în legătură cu acest aspect. Vom depune la toate autorităţile competente, astfel încât să putem spune populaţiei Bucureştiului de unde a venit această încărcare”, a spus directorul Apa Nova, Mădălin Mihailovici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.