Noua lege, promulgată sâmbătă de preşedintele polonez Andrzej Duda, impune o perioadă de prescripţie de 30 de ani în care pot fi cerute bunurile respective, confiscate în general de regimul comunist după război, aminteşte France Presse. Guvernul precizează că legea ar trebui mai ales să împiedice fraudele. "Ministerul Afacerilor Externe anunţă că ambasadorul Poloniei în Israel va rămâne în ţară până la noi ordine", se arată într-un comunicat.
Potrivit ministerului, acest gest este un răspuns "la acţiunile recente nejustificate ale statului Israel, inclusiv decizia nefondată de reducere a nivelului relaţiilor diplomatice cu Republica Polonă, precum şi la declaraţiile inacceptabile ale ministrului israelian al afacerilor externe şi ale altor membri ai guvernului".
Ambasadorul Marek Magieowski se află în prezent în Polonia. Ministerul a indicat de asemenea că "decizia privind nivelul permanent al reprezentanţei diplomatice poloneze în Israel va fi luată în zilele următoare". Ministrul israelian de externe Yair Lapid l-a rechemat sâmbătă pe însărcinatul cu afaceri al Israelului în Polonia, calificând noua lege "antisemită".
Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a calificat la rândul său legea drept "ruşinoasă" şi a declarat că arată "un dispreţ neruşinat pentru memoria Holocaustului". Lapid a mai spus că Ministerul Afacerilor Externe ar recomanda reprezentantului polonez în Israel, în prezent în vacanţă, "să-şi continue vacanţa în ţara sa".
Citește și Experții israelieni au găsit COMOARA! Nu au știut de existența ei
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a respins duminică acuzaţiile de antisemitism. Potrivit acestuia, decizia Israelului de a-şi rechema însărcinatul cu afaceri la Varşovia este "nefondată şi iresponsabilă". "Cineva care cunoaşte adevărul despre Holocaust şi suferinţele Poloniei în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial nu poate accepta acest mod de a face politică", a declarat el pe Facebook.
Aproape şase milioane de polonezi, dintre care trei milioane de evrei, au pierit în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial în Polonia, aminteşte AFP. După acest conflict, autorităţile comuniste au naţionalizat un mare număr de proprietăţi abandonate după moartea sau fuga proprietarilor lor. La căderea Cortinei de Fier în 1989, Polonia nu a organizat restituirea proprietăţilor confiscate ca majoritatea celorlalte ţări ale blocului comunist, lăsându-i pe cei care le revendică să-şi încerce norocul prin tribunale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.