Anul trecut vârsta de pensionare a fost stabilită la 62,5 ani, potrivit unei legi adoptată în 2012 care majora gradual vârsta de pensionare în fiecare an, având în vedere că durata de viaţă a oamenilor creşte, o formulă lăudată de economişti ca o modalitate pentru a reduce presiunile asupra finanţelor publice.
Nu vrem ca oamenii să moară la lucru
"Nu vrem ca oamenii să iasă la pensie la 70 sau 72 de ani în viitor. Acest lucru este complet inacceptabil. Nu vrem ca oamenii să moară la lucru", a declarat Robert Fico, liderul celui mai important partid din coaliţia guvernamentală, şi fost prim ministru, după votul din Parlament.
Robert Fico era prim-ministru în 2012 când actuala lege a fost introdusă de partidul său Smer. Acest partid de stânga, care a pierdut din popularitate după protestele anticorupţie declanşate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, a precizat că decizia de a-şi schimba radical poziţia faţă de legea vârstei de pensionare este destinată să crească bunăstarea pensionarilor.
Datoria publică
Potrivit calculelor efectuate de Consiliul pentru responsabilitate bugetară (RRZ), un organism independent, vârsta de pensionare ar urma să ajungă la plafonul de 64 de ani după 2030. "Această măsură va înrăutăţi dramatic sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice. Ea va majora datoria publică cu 80,2% sau 138 miliarde euro (la preţurile din 2017) până în 2067", a precizat RRZ.
Citește și Pensii militare. Modificări la vârsta de pensionare
Economia slovacă este puternic dependentă de producţia de automobile iar finanţele publice sunt într-o stare bună pentru moment. Guvernul de la Bratislava vrea să încheie anul 2019 cu un buget echilibrat dar a renunţat la planurile anterioare care prevedeau un mic surplus bugetar în 2020, în condiţiile în care vrea să-şi majoreze cheltuielile şi să reducă taxele pentru companii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.