Venit la microfon, după vot, deputatul USR Cristian Seidler şi-a exprimat speranţa că, printr-o viitoare rectificare a bugetului pe 2023, vor fi eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.
"Acest buget al Camerei Deputaţilor e pentru anul 2023. Cu alte cuvinte, mai avem două luni pentru ca PSD să-şi determine preşedintele Comisiei pentru statut, domnul deputat Eugen Bejinariu, pentru a întocmi un raport asupra proiectului de lege de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor depus de USR - asta să se întâmple într-o zi şi într-o altă zi, pentru că aşa ne-a cerut Curtea Constituţională, să adoptăm într-un plen reunit această lege. Asta ar însemna că nu mai există acel pretext pe care l-a găsit CCR. (...) Aşadar putem, dacă vrea şi PSD, prin al său preşedinte de comisie, să avem un raport, mai apoi să adoptăm acel proiect de lege, pentru ca mai apoi, în 2023 să adoptăm o rectificare a acestui buget astfel încât sumele trecute ca 'asistenţă socială', pentru că aşa se numesc pensiile speciale ale parlamentarilor în mod foarte frumos sau elegant, sau se mai numesc indemnizaţii pentru limită de vârstă, dar tot pensie specială este. La fel cum spui PSD sau PNL, tot USL 2.0 susţinător de pensii speciale sunt", a susţinut Seidler.
El a adăugat că, în perioada în care USR era la guvernare liberalii erau "cei care de fapt nu doreau eliminarea pensiilor speciale". "În afară de USR, nici unii n-aţi dorit niciodată cu adevărat să eliminaţi pensiile speciale, Aveţi ocazia să faceţi ceea ce spuneţi", a adăugat deputatul USR.
Replica PSD a venit de la deputatul Alfred Simonis.
"Înţeleg faptul că dumneavoastră, când aţi fost într-o coaliţie de guvernare cu cei de la PNL, voiaţi să eliminaţi pensiile speciale, iar cei de la PNL nu voiau. Cu toate astea, nu aţi plecat de la guvernare că cineva nu voia să elimine pensiile speciale, ci aţi plecat de la guvernare pentru că a fost demis Ion Stelian, ministrul Justiţiei. Asta ca să spunem adevărul şi ce vă interesa pe dumneavoastră în acea coaliţie", a replicat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
Deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica, membru al Comisiei pentru statutul senatorilor şi deputaţilor, a subliniat că a fost prezent atunci când s-au discutat trei proiecte în acest sens. "Mă sunau liderii de grup şi preşedintele Camerei să deblochez lucrurile fiindcă din nouă membri ei nu ştiau că reprezentantul UDMR se va abţine şi credeau că au egalitate la vot. Aşa i-am ţinut aproape o oră. (...) Vă spun sincer şi direct şi am toate argumentele şi dovezile - nici PSD, nici PNL şi nici minorităţile nu au vrut să renunţe la pensiile speciale, unii din membrii spunându-mi în faţă că ei nu vor renunţa la pensia lor specială pe care cred că o merită", a susţinut el.
Deputatul PNL Florin Roman a spus că în legislatura trecută au trecut două proiecte de lege privind pensiile speciale, amândouă iniţiate de parlamentarii liberali, şi a acuzat USR de "blocajul" în care s-a ajuns cu pensiile speciale ale parlamentarilor.
"Îmi amintesc că de la USR au depus pe ultima sută de metri un amendament pe retroactivitate şi au venit deciziile instanţelor. Sper că dumneavoastră, cei care aţi vorbit tot timpul în sprjinul statului de drept respectaţi şi Curtea Constituţională şi Justiţia, pentru că, dacă este cineva vinovat că s-a ajuns în acest blocaj, aceia sunteţi doar dumneavoastră, cei de la USR. (...) Depuneţi-vă demisiile şi aşa nu veţi mai putea beneficia de pensii speciale. Faceţi un gest pe care l-au făcut alţii! Dumneavoastră sunteţi ipocriţi!", a transmis Roman.
"Aţi vrea voi să ne dăm demisiile! Bineînţeles că nu se va întâmpla lucrul ăsta. USR nu a plecat de la guvernare, USR a fost dat afară de la guvernare, nu pentru că a fost demis un ministru al justiţiei, pentru că Klaus Iohannis avea alte planuri pentru România. Avea planuri de a reface USL, de a reface această monstruoasă coaliţie PSD-PNL, de a călca în picioare şi au subjuga justiţia, pentru a proteja clientela politică. (...) PNL mai ales a mimat în perioada aceasta că vrea reforme. (...) La CCR judecătorii au fost numiţi de PSD, de PNL, de UDMR şi, din păcate, pe majoritatea deciziilor, cu precădere cele mai importante, cele care vizează chestiuni absolut elementare pentru statul român, componenta politică a primat întotdeauna", a replicat deputatul USR Stelian Ion.
Deputatul independent Ludovic Orban a cerut eliminarea pensiilor speciale, susţinând că acestea sunt "ruşinoase", "apasă ca o povară şi distrug încrederea oamenilor în democraţie".
"Vreau sa vă transmit un mesaj de bun simţ care nu este izvorât din niciun interes politic: Parlamentul României a desfiinţat pensiile speciale printr-un vot unanim, sigur, n-a participat UDMR la vot. CCR nu a declarat neconstituţionalitatea pe motive de fond, ci pe motive de procedură, invocând chichiţe procedurale care, din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit luate în serios. Proiectul de lege care a fost votat e adevărat că era proiectul de lege al PSD şi, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, am acceptat să dezbatem acel proiect de lege, deşi exista un proiect aproape similar depus şi de USR şi de PNL. (...) Nici nu contează cine depune proiectul de lege. Haideţi să îndepărtăm acest plan, haideţi să îndepărtăm, faţă de oamenii care ne-au votat şi care ne-au acordat încredere, acest privilegiu pe care şi l-au dat parlamentarii. (...) Nu poţi tu, ca Parlament care dai legi, să-ţi dai ţie ca parlamentar un avantaj material pe care oamenii nu-l acceptă", a spus Orban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.