Publicitate
Prăbușirea, a 7-a cea mai mare din toate timpurile pentru petrolul Brent, reperul petrolier mondial, ar putea determina cartelul OPEC+ să își reconsidere politica la reuniunea de săptămâna viitoare, grupul înclinând din ce în ce mai mult spre o pauză în ceea ce privește majorarea producției.
Vânzarea a fost amplificată de lichiditatea scăzută într-o zi de sărbătoare în SUA, de încălcarea mai multor suporturi tehnice și de băncile de pe Wall Street care s-au grăbit să se debaraseze de contractele futures pe petrol pentru a se proteja de pozițiile de pe piața opțiunilor.
Această evoluție i-a deranjat pe mulți dintre cei de pe piața petrolului, care se simțeau reconfortați de nivelul scăzut al stocurilor și de cererea care a revenit la nivelurile din 2019, a declarat Rebecca Babin, trader senior de energie la CIBC Private Wealth Management.
Scăderea prețului a încununat o săptămână dramatică pentru piața petrolieră, care a început când președintele american Joe Biden a lansat o provocare pentru OPEC+, după ce a apelat la rezerva strategică de petrol a țării, în încercarea de a reduce prețul benzinei. China, India, Japonia și Coreea de Sud s-au alăturat efortului american.
Citește și:
OPEC+, dispusă la o ripostă față de decizia americanilor? Se va lăsa cu mari costuri
SUA: Biden a cerut o anchetă în legătură cu SCUMPIREA BENZINEI
Putin se dă salvatorul Europei. Care sunt de fapt calculele liderului de la Kremlin
Traderii de petrol și analiștii au fost împărțiți cu privire la faptul dacă prăbușirea fulgerătoare a fost o reacție excesivă la știrile legate de noua variantă de COVID-19. Damien Courvalin, analist la Goldman Sachs din New York, a calificat scăderea drept o "reevaluare excesivă a prețului" și a avansat ideea că OPEC+ va reacționa făcând o pauză de trei luni în creșterea producției.
Prețurile mari ale benzinei la vânzarea cu amănuntul l-au determinat pe președintele american Joe Biden să caute modalități de a reduce presiunea asupra consumatorilor, ceea ce a dus la anunțul de marți că SUA va scoate 50 de milioane de barili de țiței din Rezerva Strategică de Petrol, urmând ca și China, Japonia, India, Coreea de Sud și Marea Britanie să apeleze și ele la stocuri. Cu toate acestea, prețul petrolului a crescut în ziua în care a fost confirmată mișcarea, ceea ce sugerează că comercianții luaseră deja în calcul noua ofertă sau că nu au fost impresionați de răspunsul ofertei.
OPEC+ a avertizat anterior că va reconsidera o potențială creștere a producției dacă alte națiuni vor continua cu punerea pe piață a rezervelor. UBS Group AG a declarat vineri că OPEC+ ar putea alege să întrerupă actuala creștere a producției planificată de 400.000 de barili pe zi sau chiar să reducă producția.
În afară de titlurile principale, comercianții de țiței au urmărit și alte câteva schimbări notabile de pe piață. Contractele futures pentru țițeiul WTI au închis sub mediile mobile de 200 de zile și 100 de zile, semne de slăbiciune tehnică. Presiunea extremă asupra referinței americane a însemnat că discountul său față de Brent s-a extins, ajungând la cea mai mare valoare din mai 2020.
Situația nu a fost cu mult mai roz pe piețele produselor petroliere, partea complexului petrolier cel mai direct afectată de cererea utilizatorilor finali. Motorina s-a prăbușit, în special în Asia, pe măsură ce piața a început să ia în calcul o potențială nouă lovitură pentru creșterea economică.
"Este o reacție exagerată uriașă în ceea ce privește piața", a declarat Amrita Sen, analist-șef în domeniul petrolului la consultantul Energy Aspects Ltd., într-un interviu acordat Bloomberg Television. "Este vorba de o evaluare a pieței în cele mai rele scenarii posibile".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.