Începând cu luna următoare, mulți români se pot aștepta la o scădere a prețurilor, în special la gaze și, în cazul celor cu un consum mai mare, la energia electrică, a anunțat, la o conferință de presă, Sebastian Burduja.
În privința plafoanelor, ministrul a declarat că, deocamdată nu se peconizează modificări. "În acest moment, nu. Evaluăm impactul actului normativ pe care tocmai l-am adoptat și care va duce, așa cum am spus, la scăderi ale facturilor pentru mulți români (...) Este important că prețurile din facturi rămân constante sau scad. Pentru mulți români, în special la gaze, cu siguranță vor exista scăderi pe care le vor observa începând cu luna viitoare, iar în ceea ce privește energia electrică, mai ales pentru cei cu un consum mai mare, peste plafonul actual de 1,3 lei pe kWh", a explicat Burduja.
El a subliniat că furnizorii de energie nu achiziționează întreaga lor cantitate de energie electrică necesară doar de pe piață, ci au și contracte pe termen lung, contracte bilaterale și alte aranjamente financiare care influențează un preț mediu lunar.
Pe 28 martie, Guvernul a adoptat o Ordonanță pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe energie solară pentru consumatorii care produc și consumă energie electrică și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale, ceea ce va duce la scăderea prețurilor pentru următoarele 12 luni.
Citește și România are cel mai mic consum de energie electrică din UE. De ce este grav acest lucru
Citește și Dumitru Chisăliţă: Efectele prețurilor negative la energia electrică asupra facturilor românilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.