În opinia economistului șef al Saxo Bank, Steve Jakobsen, pandemia a lovit puternic cererea mondială, oferta mondială și a declanșat prăbușirea pieței petrolului, la care s-a adăugat și războiul prețurilor la țiței. ”Aceste evenimente vor conduce la o amplă depreciere a capitalului și, foarte curând, la un șomaj structural”, crede analistul danez.
”Cu certitudine se poate afirma că această triplă lovitură va face din 2020 un an pierdut. Băncile centrale trebuie ar trebui să facă aproape imposibilul pentru a face față unei recesiuni globale reale”, susține expertul, potrivit căruia au fost momente, când aceste evenimente au umbrit haosul din 2008, amplificând starea de panică și spulberând orice dram de speranță.
Fondurile, băncile, investitorii, chiar companiile se confruntă nu numai cu o scădere dramatică a prețurilor la active, dar și cu puternice fluctuații ale corelațiilor dintre portofolii și salturile profiturilor și pierderilor, explică autorii raportului Saxo Bank.
Citește și Investitor american: Nu, actuala criză nu va fi de scurtă durată
În opinia lor, covid-19 a devenit ”un catalizator, care a demonstrat fragilitatea sistemului financiar mondial și a economiei lumii. Analiștii afirmă că actuala criză va afecta piața materiilor prime, de la hidrocarburi și metale, la produse agricole. Experții Saxo Bank sunt de părere că piața va scăpa de spaima în care este acum învăluită numai după ce întreaga lume va trece prin ceea ce a trecut Asia în ianuarie-februarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.