Pentru România, inițiativa Comisiei este o oportunitate de a transforma clădirile actuale, vechi şi cu pierderi mari de energie, în unele mai eficiente, mai sustenabile şi mai sănătoase pentru oameni. Strategia cuprinde numeroase măsuri care să facă investiţiile în renovarea clădirilor mai accesibile şi care să stimuleze proprietarii de clădiri, dar şi autorităţile publice să deruleze lucrări de renovare energetică.
Ce probleme revolvă renovările
combaterea sărăciei energetice prin renovarea clădirilor cu o performanţă energetică scăzută;
renovarea clădirilor publice, precum şcoli, spitale şi clădiri administrative;
decarbonarea sistemelor de încălzire şi răcire.
Renovarea este un proces complex, costisitor și durează destul de mult timp însă Comisia Europeană vrea să sprijine integrarea surselor regenerabile de energie în clădiri şi utilizarea lor pentru încălzire şi răcire.
Scumpirea energiei. Analist: URGENT, guvernul trebuie să ia măsuri
De asemenea, va încuraja dezvoltarea pieţei construcţiilor verzi şi a creditelor ipotecare verzi. Prin acest program, și oraşele vor deveni mai „verzi” şi mai conectate cu natura.
„Aceasta va reprezenta o schimbare majoră pentru proprietarii de locuinţe, chiriaşi şi autorităţile publice”, a declarat Comisarul pentru energie, Kadri Simson, cu prilejul lansării iniţiativei „Valul de renovări ale clădirilor”.
Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia Europeană a identificat câteva arii de intervenţie şi acţiuni necesare pentru a activa lucrări de renovare la scară largă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.