Şapte noi ocupaţii, recunoscute în România

DCBusiness Team |
Data publicării:

Șapte noi ocupații urmează să fie introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) în baza ordinului comun semnat de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și de președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, în urma solicitărilor angajatorilor.

Noile ocupații introduse:

1. Farmacist primar (cod 226205) care are ca principale atribuții: primirea rețetelor de medicamente de la medici și alți profesioniști din domeniul sănătății, verificarea istoricului medicației pacienților, asigurarea dozării, a metodelor de administrare adecvate și a compatibilității medicamentelor înainte de eliberare; furnizarea de informații și consiliere prescriptorilor și clienților cu privire la interacțiunile medicamentoase, incompatibilități și contraindicații, efecte secundare, dozare și depozitare adecvată a medicamentelor; coordonează și supraveghează activitatea farmaciștilor, inclusiv a celor specialiști. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

2. Inginer transporturi rutiere de mărfuri (cod 214144) care are ca principale atribuții: analizează cererea de transport și planifică cu ajutorul aplicațiilor geo-informaționale, transporturile rutiere de mărfuri; stabilește și supraveghează respectarea condițiilor de transport rutier pentru mărfurile perisabile, refrigerate și congelate și urmărește trasabilitatea mărfurilor; utilizează metode sistematice și aplicații informatice de colectare, analiză și sinteză a informațiilor pentru evaluarea calității serviciilor de transport rutier de mărfuri și propune bune practici pentru îmbunătățirea acestora. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

3. Inginer transporturi rutiere de persoane (cod 214145) care are ca principale atribuții: coordonează operațiunile de alocare a capacităților de transport pentru transferul sau preluarea călătorilor în situații deosebite; întocmește documentațiile necesare pentru obținerea licențelor și avizelor necesare derulării operațiunilor de transport persoane. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

4. Manager de cost pentru dezvoltarea proiectului (cod 242122) care are ca principale atribuții: planificarea managementului costurilor proiectului; controlul/monitorizarea costurilor proiectului; evaluarea riscurilor legate de costurile proiectului pentru identificarea incertitudinilor potențiale. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

5. Programator grafic de execuție pentru realizarea proiectului (cod 432206) care are ca principale atribuții: realizarea programelor graficelor de execuție, monitorizarea și controlul și elaborarea de rapoarte privind graficul de execuție al proiectului. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii liceale și certificat de calificare.

6. Tehnician mecatronist (cod 311540) care are ca principale atribuții: diagnoza și remedierea defecțiunilor mecanice, electrice și electronice în echipamentele și sistemele mecatronice; proiectarea și dezvoltarea soluțiilor mecatronice; supravegherea actualizărilor și a noilor tehnologii. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii liceale și certificat de calificare, după caz.

7. Atașat pentru muncă și afaceri sociale (cod 242239) – ocupație prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 23/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu modificările și completările ulterioare.În funcție de evoluțiile comunicate de Institutul Național de Statistică, unele dintre ocupațiile din România sunt înlăturate din COR.

De exemplu, în cursul anilor trecuți, au fost eliminate ocupații precum telexist, inspector telegrame, râșnitor smalț, turnător valuri, pâslitor, scuturător, pieptănător, destrămător, operator scămoșetor etc., care nu mai aveau căutare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 380704.78RON
1 ETH = 8240.39RON
1 LTC = 382.00RON
1 XRP = 9.43RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel