Publicitate
Contribuția la sănătate este datorată, cu precădere, pentru veniturile din salarii și veniturile asimilate salariilor, realizate în țară sau în străinate.
Ca bază de calcul sunt avute în vedere salariile în bani și/sau în natură, sumele reprezentând participiarea salariaților la profit, indemnizațiile lunare de neconcurență plătite de angajatori sau indemnizațiile și orice alte sume de aceeași natură acordate salariațiilor care pleacă în delegații sau sunt detașați.
Cum se efectuează plata
Plata revine în sarcina angajatorului și se efectuează lunar pe baza „Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”, adică formularul 112. Se poate achita și o dată la trei lunii, ceea ce înseamnă completarea a trei formulare, potrivit Avocatnet. Totul până la data de 25 a lunii următoare plății veniturilor. Declarația 112 se depune online, iar plata se face într-un cont unic.
Situție diferită
În cazul salariaților care lucrează în regim part time sau cu plata în acord, contribuția la sănătate se achită la nivelul salariului minim brut, majorat, începând cu 1 ianuarie 2018, la 2080 de lei. Excepție fac persoanele care au mai multe contracte cu normă parțială, dar numai dacă veniturile lor lunare însumate sunt de cel puțin 2.080 de lei brut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.