Publicitate
„Este conferința pe care toată lumea o așteaptă”, a proclamat fără modestie prezentatorul vedetă al CNN Fareed Zakharia, un obișnuit la Forumul Economic Mondial de la Davos (WEF). El a stat pe scena sălii unde, timp de două zile, au urcat premierul chinez Li Qiang, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și chiar Emmanuel Macron. Sam Altman, fondatorul OpenAI, start-up-ul care a inventat ChatGPT, a fost așteptat de aproximativ 1.200 de spectatori. Și, practic, i-a eclipsat pe ceilalți participanți ai mesei rotunde: trei directori generali, Marc Benioff (Salesforce), Julie Sweet (Accenture) și Albert Bourla (Pfizer) și cancelarul Fiscul britanic, Jeremy Hunt.
Părând intimidat, antreprenorul în vârstă de 38 de ani s-a așezat, aranjându-și pantalonii. Întrebat despre psihodrama de înaltă calitate a înlăturării sale și reinstalării rapide la OpenAI în noiembrie, Altman a zâmbit înainte de a răspunde. „Cred că, la un moment dat, trebuie doar să faci haz, într-atât de ridicol a fost totul”, a spus el, în cele din urmă. „Ce am învățat din această experiență a fost forța echipei noastre (...) care s-a putut descurca fără mine”, a mărturisit el. În opinia lui, „cu fiecare nou pas către o inteligență artificială puternică, nivelul de tensiune va crește, gradul nostru de nebunie va crește cu încă zece puncte, deoarece miza este enormă”.
Cum răspunde creatorul ChatGPT la preocupările legate de inteligența artificială generativă, împărtășită, printre alții, de Bill Gates? „Este o tehnologie foarte puternică, nu putem spune cu certitudine ce se va întâmpla”, a spus Altman. ”Înțeleg nervozitatea publicului față de o companie ca a noastră. „A nu fi prudent, a nu înțelege gravitatea problemelor ar fi o greșeală”, a asigurat el.
„Nimeni nu se uită la un joc de șah între două AI”
Pe cei mulți care-și fac griji că modelele AI sunt cutii negre, Sam Altman i-a asigurat că „radiografiem cu raze X creierul unei IA mai bine decât creierul uman”. „Ce-i mai rămâne omului de făcut dacă AI calculează și analizează mai bine decât el?”, a întrebat Fareed Zakharia. „Omul are mereu nevoie să știe ce gândesc și simt ceilalți oameni”, asigură Altman. În munca mea, nu sunt un cercetător AI, rolul meu este mai presus de toate să interacționez cu alți oameni pentru a lua decizii.” „Luați exemplul șahului”, continuă el. Când o mașinărie l-a învins pe Kasparov, am crezut că s-a terminat.” Dar „nimeni nu se uită la un joc de șah între două AI” și „șahul nu a fost niciodată mai popular”.
În ceea ce privește preocuparea legitimă pe care o reprezintă utilizarea masivă și gratuită a datelor pentru a forma modele lingvistice, Sam Altman a promis că în viitor, „modelele se vor baza pe o cantitate mai mică de date, dar de o calitate mai bună”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.