”Cât sunt în funcția de ministru al Muncii nu va scădea nicio pensie în România, ba, dimpotrivă, mă voi lupta ca pensiile părinților și bunicilor noștri să crească”, a scrie Marius Budăi într-o postare pe Facebook.
”Altfel, salut adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european, care va fi 50% din salariul mediu! De când a reintrat la guvernare PSD a susținut, prin Ministerul Muncii, adoptarea acestei Directive, căreia alții, care au guvernat înainte, i s-au opus!”, a subliniat Budăi.
El și-a încheiat postarea subliniind că ”rămân consecvent ideii “Oamenii, în primul rând!”.
Este clar să trebuie să crească și în România
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut, la rândul său, ceva de spus pe această temă. Potrivit aprecierilor sale, adoptarea salariului minim european, proiect susținut de social democrați, este o mare victorie. Acum, a adăugat el, este extrem de clar că şi în România trebuie aplicată o majorare.
„Adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, proiect susținut intens de PSD, este o mare victorie pentru toți acei oameni care muncesc din greu și care, în ultima perioadă, au fost cei mai afectați de criza economică și de cea de pe piața energiei”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.
El subliniază că este un motiv în plus pentru care PSD susține necesitatea creșterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie, inclusiv prin scutirea de taxe și contribuții a 200 de lei, propunere cu care va merge în Coaliție.
„Este extrem de clar acum că trebuie să creștem salariul minim. Asta spune și UE, nu doar PSD”, încheie Marcel Ciolacu.
Citește și Salariul minim european. A fost aprobată directiva de către Parlamentul European
Acordul asupra Directivei privind salariul minim european a fost adoptat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Directiva e o mare victorie pentru grupul S&D, din care face parte PSD, deoarece el a insistat asupra caracterului obligatoriu al acestei măsuri în toate statele membre, se spune într-un comunicat transmis de eurodeputatul Carmen Avram citat de Agerpres.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, un puternic susţinător al acestei Directive, a militat, în toate negocierile Consiliului şi întâlnirile avute la nivel european, pentru un nivel de trai adecvat al românilor, care trebuie să se bucure de toate beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană.
Directiva privind salariul minim european stabileşte criterii comune pe baza cărora se va calcula acesta în fiecare ţară UE. De aceea, el nu va fi egal pe întreg teritoriul Uniunii, însă va aduce creşteri salariale importante, inclusiv în România. Directiva trebuie transpusă în legislaţia naţională în următorii doi ani, iar procentul de mărire va fi stabilit în funcţie de salariul minim aflat în vigoare la momentul implementării.
Salariul minim din România este, deja, aproape de procentul de 50% din salariul mediu, acest procent fiind unul dintre criteriile de stabilire a salariului minim european. În România, salariul minim creşte cel puţin o dată pe an, fiind ţara care a înregistrat cea mai mare rată de creştere a salariului minim în ultimii 12 ani: 12,3%. Conform majorării de la 1 ianuarie 2022, salariul minim e de 2550 lei brut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.