Conform rectificării, cei care sunt plătiți cu salariul minim brut de 2.300 lei vor avea parte, de la 1 ianuarie, de o majorare până la valoarea brută de 2.550 lei.
Salariul minim brut pe țară a fost, până la sfârșitul lui 2021, 2.300 lei, ceea ce înseamnă că orice salariat cu un contract de muncă cu o durată de 8 ore pe zi/40 ore pe săptămână nu poate avea un salariu brut mai mic de atât.
Important! Salariul brut înseamnă veniturile înainte de aplicarea impozitului pe venit (10%), a contribuțiilor de asigurări de sănătate (10%) și contribuția la pensie (25%). La calculul salariului net, adică ce primește în mână angajatul, se ține cont și de deducerea personală.
Această mărire a salariului minim brut nu este o favoare făcută de angajator, ci o obligație a acestuia impusă de Guvern. Angajatorii care prevăd în contractele de muncă salarii mai mici decât minimul pe țară riscă amenzi de până la 5.000 lei și chiar un dosar penal, scrie Avocatnet.
Se dau 20.000 de lei de persoană! Unde trebuie să aplici ca să iei BANII
O altă modificare privind salariul minim pe economie privește durata pentru care un angajator are voie să plătească cu salariul minim pe economie un angajat.
Astfel, conform noilor prevederi, angajatorii nu au voie să acorde timp de mai mult de doi ani salariul minim pe economie unui angajat, compania fiind obligată prin lege să mărească lefurile acestor oameni. Această prevedere a intrat în vigoare de azi, 1 ianuarie 2022.
În concluzie, de la 1 ianuarie 2022, angajații care primesc salariul minim brut pe țară, excepție făcând cei angajați în construcții, vor primi mai mulți bani, mai notează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.