”Sunt de acord și cu chestiunea aceasta că statul este cel mai prost administrator, sunt foarte de acord, dar întotdeauna trebuie să existe un echilibru. Dar vreau să revin la problema cu rentabilitatea angajatului român și la faptul că am impus salariul minim european, care este obligatoriu”, a declarat senatorul Daniel Zamfir.
”Îl impuneți de la 1 ianuarie”, a întrebat Bogdan Chirieac.
”Da, de la 1 ianuarie 2025”, a răspuns invitatul acestuia. ”Este directivă europeană”, a insistat politicianul.
”Cât este salariul minim european?”, s-a interesat Bogdan Chirieac.
”Salariul minim european este calculat în funcție de inflație, deci o să ajungă undeva la 500 de euro. Salariul minim european”, a spus Daniel Zamfir, subliniind că este vorba despre 500 de euro net.
Va crește!
”Stați”, s-a grăbit să adauge el. ”O să fie calculat la 80% din salariul mediu european. Cam așa o să fie. Va crește. Salariul mediu net în România este 1000 de euro, banii în mână. Mai exact 1042. Deci salariul minim va ieși undeva la 700-800 net”, a calculat senatorul.
Știți de ce?
”Nu facem față”, a venit replica analistului politic Bogdan Chirieac. ”Șltiți de ce? Pentru că economia nu face față. Dacă sunt 800 de euro, asta înseamnă 4000 de lei net. Cu toate taxele și impozitele pe care le plătim înseamnă vreo 7500 de lei brut. Creșterea salariului minim în România de la 3700 de lei undeva la 7500 de lei brut. Nu facem față”, a insistat Bogdan Chirieac. În opinia lui, în aceste condiții, multe întreprinderi vor fi nevoit să închidă sau să dea afară oameni.
Acum este în regulă?
”Acum este în regulă? 3700 este un salariu suportabil? Este minim”, a spus Zamfir. ”Este un salariu, 3700 brut, care nu asigură un trai decent. În București în nici un caz. Poate în zona rurală”, a comentat moderatorul întâlnirii.
Dar să știți, a continuat senatorul Zamfir, ”în zona aceasta a Bucureștiului, salariul mediu este undeva la 2000 de euro”. Da, a fost de acord Bogdan Chirieac, precizând, totodată că este un nivel susținut de salariile bugetarilor, care sunt cu 40% mai mari decât cele ale angajaților din sectorul privat, care ”produc proteina economiei țării”.
”Tocmai vă spuneam că întoarcem în economii investiții. 12% din PIB investiții. Este pentru prima dată când creșterea economică a României se bazează pe investiții”, ținut să sublinieze Daniel Zamfir.
Aflați ce a mai spus senatorul Daniel Zamfir vizionând întreaga emisiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.