Trebuie, în același timp, precizat că actul normativ prin care s-a stabilit salariu minim diferențiat în cele două sectoare nu face diferențe între norma de lucru a contractelor individuale de muncă. Prin urmare, chiar și cei care muncesc mai puțin de 8 ore pe zi vor trebui să primească minim 17,92 lei brut pe ora muncită.
Legea 135/2022 obligă angajatorii din domeniul agroalimentar să mărească, începând cu 1 iunie, salariile celor care îl primesc la nivel minim la valoarea de 3.000 lei, sumă ce nu ia în calcul indemnizațiile, sporurile sau alte adaosuri, cum sunt tichetele de masă, cele cadou sau decontarea transportului.
Aceeași lege prevede că acest minim este pentru un program normal de lucru în medie de 167,33 ore pe lună, respectiv 8 ore pe zi, ceea ce înseamnă, în medie, 17,928 lei/oră.
Această ultimă valoare este cea care va sta la baza majorării salariului angajaților care lucrează mai puțin de 8 ore pe zi în acest domeniu. De exemplu, salariatul care lucrează 4 ore pe zi va avea un nou salariu minim brut de 1.500 lei, iar dacă programul de lucru este de 6 ore trebuie să aibă în contractul de muncă salariul minim de 2.249 lei.
Trebuie precizat că firmele au obligația, conform HG nr. 905/2017, să trimită modificarea salarială la REVISAL în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii acesteia.
Facilități fiscale, dar și amenzi
Pe de altă parte, merită menționat că aceeași lege aduce și o serie de facilități fiscale pentru firmele care activează în aceste domenii, pe partea de taxe salariale. Mai exact, pentru partea de venit brut lunar de la 3.000 lei până la 30.000 lei, angajatorul va reține și vira doar o contribuție redusă la pensii (de 21,25% în loc de 25%), fără impozitul pe venit și contribuția la sănătate, și va achita o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) de doar 0,27 în 2022, în loc de 2,25%.
Pentru salariile brute ce depășesc 30.000 lei, angajatorul va reține și vira toate taxele obligatorii, inclusiv CAM integrală. Aceste două beneficii sunt legate una de celelaltă. Mai exact, dacă nu majorează salariul minim la 3.000 lei, angajatorul nu va putea să acorde facilitățile fiscale. Însă, dacă firma nu îndeplinește condițiile pentru facilitățile fiscale, tot va trebui să majoreze salariul celor care îl primesc la nivel minim.
Amenda pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară este cuprinsă între 300 și 2.000 lei.
Citește și Salarii LIDL 2022. Venit mediu brut, de la 5.400 de lei/lună. Ce include
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.