Ciolacu a explicat că va merge cu această propunere, dar şi cu cea de majorare a pensiilor cu 10% în şedinţa coaliţiei de guvernare.
"Important este că ambele partide au decis că trebuie să venim cu venituri suplimentare atât la pensionari şi, sper eu, să avem discuţii cu mediul de afaceri şi să mărim salariul minim pe economie la 3.000 lei. Este normal şi acest lucru. O treime dintre românii angajaţi în zona privată se încadrează la salariul minim. Vorbim de peste 1,5 milioane de români. Necesitatea măririi salariului minim este evidentă. Mergem cu aceste propuneri în coaliţie şi acolo vedem. Sunt anumite propuneri şi le vom discuta în coaliţie astfel încât toţi românii să depăşească această criză cât mai uşor", a declarat, la Buzău, Marcel Ciolacu.
Preşedintele PSD a subliniat că, prin majorarea salariului minim pe economie şi a pensiilor, va creşte puterea de cumpărare a românilor şi astfel va putea fi compensată inflaţia.
Citește și Trei condiţii pentru mărirea salariului minim pe economie la 3.000 de lei
Prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) din România, prof. univ. dr. Ioan Mintaş, a declarat joi, pentru Agerpres, că acest for este de acord cu mărirea salariului minim pe economie propusă de PSD, însă cu trei condiţii.
Astfel, prima condiţie enunţă necesitatea rediscutării nivelului contribuţiilor şi scăderii impozitării pe muncă, propunerea de salariu minim 3.000 lei putând fi acceptată numai cu îngheţarea contribuţiilor, ca în agricultură sau construcţii.
A doua condiţie se referă la aplicabilitate, care trebuie să fie după ieşirea din iarnă, din mai 2023, nu de la 1 ianuarie, deoarece costurile cu energia sunt greu de suportat de firme.
Şi nu în cele din urmă, CNIPMMR consideră că salariul minim trebuie crescut "numai cu condiţia renunţării la aberaţia impozitării contractelor part-time".
"Aceasta este poziţia CNIPMMR. Noi am discutat această propunere cu domnul preşedinte Florin Jianu, la nivel de birou, şi vom trimite poziţia noastră la Guvern. Suntem de acord cu propunerea de mărire a salariului minim, dar cu aceste condiţii," a subliniat Ioan Mintaş.
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat miercuri că Partidul Social Democrat (PSD) va propune coaliţiei de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut.
Potrivit acestuia, PSD îşi doreşte ca 2.800 de lei din salariul minim pe economie să fie impozitaţi, iar 200 de lei să fie scutiţi de plata contribuţiilor la bugetul de stat.
Citește și Salariul minim. Negrescu: Suntem în zona ”ar fi bine să fie bine ca să nu fie rău”
Salariul minim ar putea creşte de la 2.550 la 3.000 de lei brut pe lună din 2023, a anunțat recent liderul PSD, Marcel Ciolacu. Întrebarea este de un bani pentru o asemenea creștere.
Același Marcel Ciolacu atrăgea, totodată, atenția că ”trebuie să găsim o metodă prin care jumătate din această creştere să fie suportată de stat şi jumătate de angajator, ca să nu fie un efort prea mare pentru companii. Practic salariul minim brut să crească cu 450 de lei, dar angajatorul să suporte 200 sau 250 de lei din această creştere, iar statul să acopere restul, prin deduceri”. Analistul financiar Adrian Negrescu a comentat aceste declarații.
”Domnul Cicolacu este la capitolul ar fi bine să fie bine ca să nu fie rău. Fără date, fără nici un studiu de impact, iar venim și aruncăm în spațiu public niște afirmații legate de niște probleme reale ale economiei. Salariul minim pe economie este, în ultimă instanță, o problemă stringentă în momentul de față. Ce se întâmplă, de ce avem nevoie de muncitori străin, pentru că, din păcate, nu reușim, din punct de vedere fiscal, să menținem forța de muncă autohtonă. Avem niște taxe uriașe pe salariul minim. Spuneam recent că la un salariu de 5000 de lei net pentru un angajat, mai trebuie să pui 3800 de lei, bani care se duc la stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.