Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost invitat de postul de televiziune Antena3 CNN să vorbească despre veniturile românilor.
”Salariul minim va crește, cu siguranță, din nou!”, a declarat șeful de la Finanțe, în contextul în care PSD lucrează la programul de guvernare cu care va veni Marcel Ciolacu atunci când va prelua funcția de premier.
Parteneriat cu mediul de afaceri
Printre măsurile vehiculate se află eliminarea TVA pentru alimentele de bază și impozite mai mari pentru companii.
”Ceea ce noi ne dorim este să creștem aceste deziderate. Să creștem veniturile oamenilor! Am spus că anul 2023 este un an de recuperare, astfel încât toată lumea să ajungă să nu mai aibă o lipsă de venituri din cauza inflației”, a explicat Adrian Câciu.
”Salariul minim pe economie cu siguranță va crește de la 1 ianuarie 2024. Ceea ce vrem noi să găsim este parteneriatul cu mediul de afaceri astfel încât acest salariu minim să crească amplu, cel puțin cum a crescut de la 1 ianuarie 2023. Pe brut aproape 500 de lei, pe net mai mult de 300 de lei”, a mai spus Câciu.
Să vedem cum merge economia
Întrebat dacă 4.000 de lei reprezintă o variantă pentru salariul minim, ministrul a spus că ”o să vedem cum rezultă și din dialog, și din analizele pe care le facem, și din ceea ce înseamnă, de fapt, dezbaterea din coaliție”.
În ceea ce privește noi majorări de venituri în 2024, Adrian Câciu susține că totul depinde de modul în care economia performează sau se manifestă în primul semestru și în funcție de spațiul fiscal pe care îl vom avea.
”Dacă nu avem elemente de hazard, cum au fost în 2022 când a început războiul din Ucraina, evident că vom găsi câteva soluții. Trebuie să vedem cum merge economia în primul semestru”, a spus Câciu.
Citește și Creditele românilor. Dan Suciu (BNR) spune ce se va întâmpla cu ratele bancare în 2023
”Nu mai cresc ratele românilor. Sau, cel puţin, nu toate ratele. În România sunt undeva la 700.000 de credite cu rate variabile. Altele, un număr ceva mai mic, dar oricum, consistent, sunt cu rate fixe sau cu rate în valută. Sigur, cele în valută vor creşte şi ele, pentru că ţin de politica Băncii Centrale Europene şi va creşte. Dar cele cu rate variabile, probabil 300.000-400.000, cam jumătate-jumătate sunt cu ROBOR, cu indicele ROBOR şi cealaltă jumătate cu IRCC, noul indice. Cele cu ROBOR nu vor mai creşte”, a declarat Dan Suciu în interviul pentru RRA.
El a explicat că indicele ROBOR ”şi-a atins maximum, cel puţin pentru această perioadă de timp, aşa cum vedem lucrurile acum la Banca Centrală, dacă nu apar, Doamne fereşte, crize noi, dar nu le întrevedem. Am pus o paranteză cu această potenţială ameninţare, doar pentru că în ultima perioadă au trecut multe peste noi: pandemii, războaie şi aşa mai departe, pe care nimeni nu le prognozase, nimeni nu le avea în calcul. Deci, trebuie să fim cumva ...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.