Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a spus, marţi, cât ar urma să fie salariul minim în România dacă această directivă va fi pusă în aplicare la nivelul Uniunii Europene.
"Sunt chestiuni care au început în octombrie 2020, când Comisia Europeană a propus o directivă. Această directivă care prevede un salariul minim la nivelul statelor membre UE urmează să ţină cont de câteva aspecte. Astăzi a fost o nouă rundă, negocieri între Comisie şi Parlamentul European, iar proiectul Comisiei Europene ar urma să stabilească ca nivelul salariului minim să fie undeva la 50% din salariul mediu la nivelul Europei. Acum sigur că sunt discuţii privitoare că în Luxemburg nu poate fi acelaşi salariu ca în România sau Bulgaria, pentru că nu e aceeaşi productivitate. Dacă se va impune acest lucru, România nu va mai avea ce să facă, pentru că va deveni lege. (...)
În România, practic, salariul minim s-ar duce de la 2.550 lei, la 3.500-3.600 de lei brut, dacă directiva va deveni lege.
(...) E vorba de coşul zilnic şi de costurile cu coşul zilnic, cu cazarea, cu mâncarea, cu sănătatea, îmbrăcămintea. În cazul în care, până la urmă, ţările nordice vor reuşi să impună acest salariu minim, România nu va avea ce face, numai că, din punctul acesta de vedere, cheltuielile salariale care sunt deja uriaşe în special în sectorul bugetar, vor creşte şi mai mult", a declarat Rareş Bogdan într-o intervenţie telefonică la România TV.
Citeşte şi: Cu cât pot creşte pensiile, după recalculare. Preşedintele CNPP vine cu un exemplu concret
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit despre stadiul proiectului de recalculare a pensiilor. "Noi ne propunem ca până la sfârşitul acestui an să încheiem acest proces de evaluare, întreg procesul de evaluare premergător recalculării. Trebuie ca undeva pe la sfârşitul anului curent şi începutul anului viitor deja să avem un draft deja de act normativ pe care să-l prezentăm în Parlament, în consultare publică.
S-a semnat un contract de consultanţă cu Banca Mondială. Ei ne cer foarte multe date cu privire la tipul de pensionari, cu privire la nivelul de venituri, la evoluţia demografică ce va avea loc în viitorii cel puţin 50 de ani. Ulterior ne vor prezenta nişte studii de care va trebui să ţinem cont. Evident că legea o vom face noi. Deja colegii noştri lucrează, avem un colectiv de specialişti şi lucrăm la noul act normativ", a explicat, pentru Antena 3, Daniel Baciu. Citeşte mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.