„16.000 de lei era salariul lunar al președintelui României prin 1984. Primul-ministru avea cu o mie de lei mai puțin decât el, viceprim-ministrul cu două mii de lei mai puțin, iar noi, miniștrii, aveam mai puțin”, a declarat Petre Gigea, fostul consilier financiar al lui Nicolae Ceaușescu, potrivit Gds.
Datorii din epoca lui Ceaușescu. Câți bani ar trebui să recupereze România
Petre Gigea a mai spus şi faptul că șeful statului nu era de acord cu pensiile mari. Așa că oferea salarii angajaților pe baza indemnizațiilor, pentru a nu crește valoarea pensiei.
„O precizare: 9.000 de lei era salariul meu propriu-zis de ministru, plus 2.000 de lei – indemnizația de conducere, dar care nu intră la calculul pensiei, deoarece Ceaușescu nu acceptă ideea unor pensii mari”, a subliniat Petre Gigea.
Care a fost ultima dorinţă a lui Nicolar Ceauşescu înainte să fie executat
Potrivit celor din anturajul său, Nicolae Ceaușescu intenționa să deschidă o... Bancă Mondială la București. Ar fi urmat ca banca să aibă sediul chiar în Casa Poporului, fiind vorba despre parteneriat cu China, Egipt, Iran, Libia, țările arabe din Golf, plus alte țări în curs de dezvoltare, printre care și Iugoslavia.
Nicolae Ceaușescu dorea să finanțeze economiile emergente din Africa și Orientul Mijlociu. Totodată, dictatorul preconiza ridicarea României la statut de putere internațională prin exploatarea rezervelor imense de aur și de metale rare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.