Lucian Grainge, CEO-ul Universal Music Group (UMG), a primit în 2021 un salariu de aproape 274 de milioane de euro, potrivit raportului anual al grupului american, obţinut mai ales în urma lansării spectaculoase a acestuia la bursă şi reprezentând un nou record pentru o companie cotată în Ţările de Jos, a anunţat vineri cotidianul olandez De Volkskrant, citat de AFP.
"Remuneraţia de peste un sfert de miliard de euro este cea mai mare atribuită vreodată unui preşedinte al unei companii cotate la bursa din Ţările de Jos", precizează De Volkskrant. Lucian Grainge, ajuns la conducerea grupului UMG în 2011, pe care îl conduce de la Los Angeles, a încasat un bonus de aproape 195 de milioane de euro pentru lansarea reuşită a acestuia la bursă în 2021, a precizat compania americană în raportul său anual de activitate.
CEO-ul UMG a primit alte trei prime legate de lansarea UMG la bursa din Amsterdam - 17,5 milioane, 20,9 milioane şi 24,7 milioane de euro -, care se adaugă salariului său de bază de aproape 13,2 milioane de euro şi altor beneficii financiare în valoare de 3 milioane de euro.
Citeşte şi: Coreea de Nord, bănuită de americani că ar fi în spatele furtului a 615 milioane de dolari în criptomonede
Cel mai mare grup din industria muzicală internaţională, controlat până atunci de Vivendi, a reuşit în septembrie 2021 o lansare spectaculoasă în prima zi de cotaţii organizate la Bursa din Amsterdam. Acţiunile UMG au încheiat tranzacţiile din acea zi cu valoarea de 25,1 euro, cu 35,68% peste preţul de lansare, fixat la 18,5 euro în seara zilei precedente.
Vineri, 15 aprilie 2022, acţiunile UMG valorau în continuare în jur de 25 de euro
Remuneraţia primită de CEO-ul american a fost considerată "ne-olandeză, disproporţionată şi vulgar de mare" de Rients Abma d'Eumedion, reprezentantul olandez al investitorilor instituţionali, citat de cotidianul De Volkskrant.
UMG, citat de acelaşi cotidian olandez, a precizat că primele au fost plătite de compania sa mamă, Vivendi, un conglomerat media francez, care a lansat grupul muzical american la bursă în anul 2021 şi care continuă să fie unul dintre acţionarii săi principali.
Potrivit UMG, acele prime l-au recompensat pe CEO-ul Lucian Grainge pentru faptul că a reuşit să crească valoarea grupului muzical de la 6 miliarde de dolari la 55 de miliarde de dolari (50,4 miliarde de euro) după lansarea acestuia la bursă.
De Volkskrant consideră că Lucian Grainge a încasat anul trecut un salariu de 2.079 de ori mai mare decât salariul mediu al unui angajat obişnuit de la Universal Music Group.
Potrivit mai multor companii mass-media olandeze, precedentul record din această ţară era deţinut de Bob van Dijk, CEO-ul companiei de investiţii în tehnologie Prosus, care a primit în 2019 un salariu de 38,6 milioane de euro.
Grupul Universal domină într-o manieră impresionantă piaţa mondială a muzicii înregistrate, având o cotă de piaţă de 30% şi deţinând sau controlând pachetele majoritare de acţiuni ale unor case de discuri de mare prestigiu, precum EMI, Capitol, Def Jam, Polydor, Blue Note, Decca Records şi Deutsche Gramophon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.