Majorarea va trebui să fie ratificată de întregul Executiv şi apoi de Parlament, până la finalul acestui an, ca parte a bugetului pe 2022.
Datele publicate de Institutul de Statistică (INE) arată că rata anuală a inflaţiei a atins 4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.
Guvernul a dat asigurări că majorarea preţurilor de consum este tranzitorie dar Banca Centrală a Spaniei a avertizat asupra efectelor secundare, cum ar fi creşterea salariilor, care ar putea face ca inflaţia să persiste.
În septembrie, salariul minim în Spania a fost majorat cu 1,6% (sau cu 15 euro pe lună) iar Guvernul intenţionează să aprobe noi majorări în 2022.
Pensiile din sistemul public ar urma să crească de la 1 ianuarie, pentru a menţine ritmul cu nivelul inflaţiei, estimată de experţi la aproximativ 2,8% în 2021.
Citește și Majorarea pensiilor. Raluca Turcan anunță: Realitatea este dramatică
În 2019, Guvernul lui Pedro Sanchez a majorat salariul minim cu 22%, până la 1.050 euro brut. Aceasta a fost urmată de o a doua majorare cu 5,5% în luna ianuarie 2020.
Toate aceste creşteri, cele mai importante din ultimele decenii, sunt destinate aducerii salariului minim din Spania în apropiere de nivelul din ţările vecine europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.