Afirmaţia a fost făcută după ce preşedintele a avut o întâlnire pe tema educaţiei cu mai mulţi membri ai Guvernului la Palatul Cotroceni.
"Aceste chestiuni nu au fost discutate astăzi. Multe din aceste probleme trebuie rezolvate în plan local. Cei din şcoală - direcţiunea, consiliul de administraţie - vor trebui să ia măsuri pentru a respecta distanţarea, pentru a redistribui toate clasele în săli (...) dar da, atunci când va fi nevoie să se lucreze în ture suplimentare, este clar că trebuie să se predea ore suplimentare şi probabil dascălii de la şcoală vor fi retribuiţi în regim de ore suplimentare atunci când trebuie să facă ore suplimentare cu cei care ajung într-o tură suplimentară. E greu de imaginat că se pot angaja într-o lună sau două cadre didactice în plus, chit că şi aceasta în unele localităţi este o soluţie, dar soluţia nu poate fi dictată de la centru. Aceste soluţii trebuie să primească un cadru legal şi decizia să se ia în fiecare localitate sau, mai bine, în fiecare judeţ. (...) Finanţarea şcolilor este împărţită - partea de logistică autorităţilor locale, partea pentru resursa umană autorităţilor centrale - şi se va face un calcul suficient de rapid ca să se ţină cont la prima rectificare bugetară şi de aceste chestiuni", a declarat Iohannis într-o conferinţă de presă.
Despre majorarea salarială pentru profesori la nivelul anului 2022 de la 1 septembrie, şeful statului s-a declarat convins că guvernanţii vor veni cât se poate de repede cu un răspuns. "Această discuţie va trebui purtată la nivel de Guvern acum, când se pregăteşte rectificarea bugetară şi sunt convins că guvernanţii vor veni cât se poate de repede cu un răspuns", a spus Iohannis.
Citește și Președintele Iohannis a anunțat cum va începe ȘCOALA VIDEO
Şeful statului a arătat că se pregătesc formate pentru platforme online şi stagii de pregătire online pentru cadrele didactice în ultima parte a verii. El a susţinut că se asigură dreptul la educaţie prevăzut de Constituţie şi în contextul predării online.
"Suntem în plină pandemie, nu facem aceste chestiuni fiindcă vrem să experimentăm cu copiii noştri. Nu. Facem aceste chestiuni şi facem predarea online pentru a face faţă şi în condiţii de pandemie, ca să nu piardă copiii un an şcolar sau un semestru. Este evident că este mult de lucru până când predarea online devine foarte performantă, dar învăţământul românesc a dovedit că are resurse ca să se perfecţioneze şi sunt convins că această perioadă de online va fi din ce în ce mai performantă. Este imposibil ca totul să funcţioneze impecabil şi perfect din prima zi când începi un lucru nou. Când începi ceva nou, la început merge mai greu, te străduieşti - merge mai bine, te perfecţionezi - merge mai bine, aşa se va întâmpla şi cu învăţământul online", a conchis preşedintele Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.