Inițiatorii actului normativ propus, de asemenea, că respectivele facilități fiscale să fie calculate în funcție de perioada petrecută peste hotare, acordându-se persoanelor care au fost rezidente în România cel puțin 15 ani consecutivi, după care au locuit mai mult de patru ani consecutivi în străinătate, unde au lucrat legal minim trei ani.
Mai exact, înlesnirile fiscale de care vor beneficia românii care revin și se angajează în țară se vor aplica în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2030, cu scutirea de plată a impozitului pe veniturile provenite din salarii și o reducere cu 50% a contribuțiilor la pensii.
Exemplu concret
Prin urmare, salariile vor fi mai mari. Spre exemplu, la un salariu brut de 3000 de lei pe lună, diferența va fi de peste 500 de lei. Mai exact, după scăderea tuturor plăților către stat, românii reveniți în țară vor încasa 2.325 de lei, față de 1.800, salariul net al românilor care au muncit tot timpul în țară.
Aceste facilități fiscale se vor aplica, potrivit documentului, pentru jumătate din perioada în care românii întorși în țară au lucrat și plătit contribuții într-un alt stat. Astfel, o persoană care a lucrat zece ani în străinătate se va bucura de aceste înlesniri fiscale timp de cinci ani.
Citește și România rămâne fără copii și tineri. Câți au emigrat anul trecut
Așa cum prevede propunerea legislativă, dovada stabilirii rezidenței înapoi în România se va face la sfârșitul fiecărui an calendaristic, prin depunerea documentelor doveditoare la Fisc. Dacă această condiție nu va fi îndeplinită, românii întorși în țară vor trebui să plătească retroactiv sumele de la plata cărora au fost scutiți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.