Salariul minim pe țară
De la 1 ianuarie 2020, acest venit a crescut cu 7,2%, de la 2.080 la 2.230 de lei pe lună. Guvernul a aplicat o formulă de calcul bazată pe rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, dar și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice.
Costul total al angajatorului cu un salariu minim brut pe țară este, în 2020, de 2.280 de lei. Pentru fiecare persoană încadrată cu salariul minim, firma plătește în plus 153 de lei pe lună și 1.836 de lei pe tot anul curent. Conform autorităților, peste 1,3 milioane de salariați beneficiază de această majorare, adică aproape un sfert dintre salariații activi din România. Actele adiționale pentru majorarea salariilor minime au fost încheiate, conform legii, până la 31 decembrie 2019, însă raportarea în Revisal trebuie făcută până la 31 ianuarie 2020.
Salariul diferențiat pentru studii superioare
Valabil pentru cei cu vechime de cel puțin un an în domeniul studiilor respective, acest salariu a fost introdus în 2019 și are un cuantum de 2.350 de lei, valoare menținută și în 2020, potrivit HG nr. 935/2019. Dar, odată ce va fi ajuns din urmă de salariul minim pe țară, cel pentru studii va fi eliminat din legislație.
Citește și Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2020
Dar, nu orice salariat sau viitor salariat cu studii superioare obține automat salariul minim de 2.350 de lei. Nu se încadrează situațiile în care lipsește vechimea minimă, dacă angajatul are studii în alt domeniu decât cele cerute pentru ocuparea postului respectiv.
Costul total al angajatorului cu un salariu minim brut diferențiat pentru posturile ce necesită studii superioare este de 2.403 lei.
Salariul diferențiat pentru domeniul construcțiilor
Cuantumul acestui salariu a fost păstrat la 3.000 de lei. Salariul minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor a fost introdus de la începutul lui 2019, la pachet cu reducerea/eliminarea unor taxe salariale în același domeniu.
Costul total al angajatorului cu un salariu minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor este de 3.010 lei. Aici avem, de asemenea, o serie de beneficii fiscale care se resimt în buzunarul salariatului (scutire de impozit și de contribuții la sănătate și o reducere a contribuției la pensii), aplicabile celor cu venituri lunare brute de până la 30.000 de lei (partea ce trece de 30.000 de lei se taxează normal).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.