"PSD anunță că, până în prezent, 173.743 de angajați au beneficiat de o creștere a veniturilor nete cu 200 de lei, după data de 1 iunie 2022, când a intrat în vigoare măsura prin care această sumă suplimentară să fie scutită de taxe, în cazul unei majorări voluntare a salariului minim.
Măsura face parte din Programul PSD Sprijin pentru România și are în vedere sprijinirea angajatorilor din mediul privat pentru majorarea salariilor mici, astfel încât să își poată menține angajații și să prevină exodul forței de muncă din România în actualul context economic foarte dificil.
Din aceeași categorie de măsuri a făcut parte și propunerea PSD de a se aplica în agricultură și în industria alimentară același model fiscal al salarizării reglementat în domeniul construcțiilor. Drept urmare, peste 230.000 de angajați au beneficiat de creșterea salariului minim la 3.000 de lei și de celelalte scutiri și reduceri de taxe și contribuții aferente salariilor.
PSD consideră că astfel de măsuri sunt vitale pentru salariații cu venituri mici pentru a face față dificultăților generate de inflația globală și de criza energetică europeană. De aceea, în viziunea PSD Guvernul României ar trebui să aplice, chiar de la 1 ianuarie 2023, recomandările din Directiva Europeană privind salariul minim european, astfel încât venitul minim salarial din România să ajungă la circa 3.000 de lei/lună", transmite PSD.
Citeşte şi: Speriați de incertitudinea din țară, românii au reînceput să caute joburi în afară
Contextul economic incert şi creşterea preţurilor readuc joburile din străinătate în atenţia candidaţilor, iar joburile cu nivel mediu de experienţă şi cele entry level sunt cele mai căutate de români, arată o analiză realizată de o platformă de recrutare online.
"Cu peste 10.000 de aplicări de la 1 septembrie şi până acum, aceasta se anunţă a fi luna cu cei mai mulţi candidaţi care caută să lucreze peste hotare", susţin autorii analizei.
Conform sursei citate, deşi primele opţiuni ale acestora rămân de departe locurile de muncă din România şi cele care pot fi făcute remote, "ofertele din străinătate se reconfigurează într-o zonă de interes din ce în ce mai clară".
"Au fost doi ani în care românii au privit cu reţinere ideea de a lucra în altă ţară. Fie pentru că, în primă fază, în context pandemic, li s-a părut mai sigur să rămână aici, fie pentru că, ulterior, piaţa muncii de la noi şi-a revenit în mod spectaculos şi au avut suficiente opţiuni şi în România. Acum, însă, contextul economic incert, inflaţia, creşterea preţurilor îi fac pe candidaţi să se uite cu interes crescut către ofertele de muncă din afară", spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
În funcţie de nivelul de experienţă, categoriile mid level (2-5 ani de experienţă) şi entry level (maximum 2 ani de experienţă) aplică cel mai mult la joburile postate de angajatorii străini. Urmează cei foarte tineri, fără niciun fel de experienţă, în timp ce doar 20% dintre aplicări aparţin specialiştilor cu nivel de senioritate şi managerilor.
"În ceea ce-i priveşte pe specialişti, vedem tot mai multe situaţii în care aplică şi se angajează într-o companie de peste hotare, însă lucrează remote şi rămân, astfel, în România. IT-iştii, spre exemplu, specialiştii în marketing sau în digital marketing sunt, poate, cel mai frecvent întâlnite astfel de cazuri în ultima perioadă", explică Bogdan Badea.
Germania este ţara aleasă de cei mai mulţi (o treime) dintre cei care vor să plece la muncă în străinătate. Urmează Olanda, Franţa, Belgia şi Marea Britanie, în timp ce destinaţiile care ani la rând au dominat alegerile românilor atunci când venea vorba de emigrare, respectiv Spania şi Italia, sunt detronate de ţări precum Irlanda, Austria, Danemarca sau Norvegia. Nou intrate în clasament sunt Emiratele Arabe Unite.
Domeniile către care merge cel mai mare număr de aplicări sunt transport/logistică/import - export, retail, producţie, turism, industria alimentară, construcţii, servicii şi agricultură. Nu există o oglindire fidelă în domeniile pentru care companiile din străinătate caută cei mai mulţi candidaţi, în condiţiile în care cele mai multe joburi postate de aceştia pe eJobs.ro sunt în construcţii, producţie, transport, energie, industria navală şi aeronautică, auto, industria alimentară şi servicii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.