În orice caz, așa ar trebuie să se întâmple. Iată de ce salariații trebuie să știe care sunt drepturile lor în această privință. Banii cuveniți pe perioada concediului de odihnă nu pot fi sub nivelul salariului de bază, plus alte adaosuri de care beneficiază când nu sunt în concediu. În caz contrar, angajații nu și-ar mai lua concediu, preferând să se descurce cu câteva zile libere combinate cu un weekend sau ar recurge la alte soluții.
De ce indemnizație și nu salariu
Pe durata concediului de odihnă, angajații primesc indemnizație de concediu de odihnă. Se numește așa, pentru că salariul presupune prestarea unei muncii. Oricum, acest venit este calculat în Codul muncii ca medie zilnică a drepturilor salariale (adică salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent numai) din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul zilelor de concediu.
Făcând calculele cuvenite, se observă că rezulatatul, adică acea valoare medie evocată mai sus, poate conduce la o indemnizația mai mică decât salariul de bază. De exemplu: dacă în decembrie un angajat din construcții avea 3.000 de lei salariul de bază brut, din ianuarie are 4.000 de lei, ca urmare a creșterii valorii minime a salariului în acest sector. Ca atare, media pe lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, când calculăm indemnizația pentru concediul din februarie, o să iasă sub nivelul salariului pe care acesta l-ar primi în mod normal în luna februarie.
Un drept asigurat de Codul Muncii
Numai că, potrivit legislației, angajatul nu poate primi mai puțin decât i s-ar fi cuvenit dacă nu și-ar fi luat concediu de odihnă, în cazul acesta, pentru că același Cod al muncii îi asigură dreptul de a beneficia de o indemnizație care să nu fie mai mică decât salariul său: „Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă”.
O regulă care se aplică inclusiv în cazul în care își ia zilele de concendiu restante - indemnizația aferentă nu este influențată de faptul că angajatul nu beneficiază acum de zilele de concediu aferente anului curent, ci de cele restante din 2022 sau chiar 2021.
Putem fi în situația unei indemnizații de concediu de odihnă care să fie ușor mai mare decât salariul de bază dacă angajatul este plătit în luna curentă cu mai puțini bani decât era luna trecută, acum două sau trei luni - a fost sancționat disciplinar cu reducerea temporară a salariului, de pildă, ori a negociat chiar el cu angajatorul un salariu inferior decât cel pe care-l avea anterior.
În fine, modul de calcul al acestei indemnizații și principiul că ea nu poate fi mai mică decât salariul de bază plus indemnizațiile sau sporurile permanente pentru perioada respectivă este important și pentru că angajatul care pleacă în concediu trebuie să primească în avans indemnizația de concediu de odihnă - „cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu”, mai exact.
Citește și Indemnizație pentru pensionari. Decizia CCR este foarte clară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.