Și nu este vorba despre vreun act normativ recent adoptat. Nicidecum. Hotărârea de Guvern nr. 1028/2006, care transpune Directiva UE 90/270/CEE și care a intrat în vigoare în urmă cu 17 ani, descrie clar cerințele minime de securitate și sănătate în munca ce implică utilizarea echipamentelor care prezintă un ecran de vizualizare (în zilele noastre, calculatoare, tablete, telefoane smart, ecrane TV etc.).
Se precizează că lucrătorul care petrece în fața calculatorului mare parte din timpul alocat activității de serviciu trebuie să beneficieze nu doar de examene medicale specializate pentru protecția vederii, ci și de dispozitive de corecție speciale. Dar, de cele mai multe ori, salariații din România nu sunt informați corect cu privire la acest aspect. Cum pot fi decontați ochelarii de vedere și care sunt condițiile pentru a obține acest drept de la angajator?
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1028/2006, angajatorul este obligat să realizeze o evaluare de risc a posturilor de lucru din punct de vedere al sănătății și securității în muncă. „art. 6. Angajatorii trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a remedia riscurile constatate pe baza analizei care face obiectul art. 5, ținând seama de efectele suplimentare și/sau combinate ale riscurilor identificate.”
În plus, când un angajat consideră că întâmpină dificultăți de vedere, probleme apărute pe fondul muncii pe care o desfășoară, el are dreptul la un examen oftalmologic gratuit.
Același act normativ privind activitățile profesionale cu monitoare subliniază că orice angajat din România are dreptul de a beneficia de ochelari de vedere dacă își desfășoară activitatea în fața unor ecrane, cu anumite condiții:
„art. 14. Dacă rezultatatele examenului prevăzut la art. 12. sau ale examenului la care face referire art. 13 arată că este necesar și dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecție, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale, care să corespundă activității respective. (...)
art. 16. Protecția ochilor și a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului național de sănătate, în conformitate cu legislația în vigoare.”
Cu alte cuvinte, legea impune angajatorului achiziționarea sau decontarea, ori e câte ori va fi nevoie, a unei perechi de ochelari. Prin urmare, dacă în urma unui control de specialitate un salariat descoperă că vederea i-a fost afectată, el poate solicita decontarea unei perechi de ochelari (orice dispozitiv de corecție a vederii) de la angajator.
Există însă o serie de condiții:
- Angajatului care lucrează cu ecrane de vizualizare - monitoare (calculatoare, laptopuri, telefoane smart, tablete, ecrane TV) i-au fost aduse la cunoștință normele de protecția muncii;
- La angajare, trebuie să fie supus unui control de către un medic specialist oftalmolog;
- În cazul unei deteriori a vederii, angajatul trebuie să anunțe medicul de medicina muncii, care va recomanda un consult oftalmologic, pe cheltuiala angajatorului;
- După ce a achiziționat ochelarii vedere, antajatul prezintă angajatorului său bonul fiscal, în baza căruia se poate solicita decontarea acestora.
Toate limitările privitoare la sumele alocate decontării ochelarilor de vedere ar trebui să fie înscrise în contractul individual/colectiv de muncă sau în regulamentul intern, urmând ca fiecare instituție publică sau privată să aleagă care este suma maximă acceptată pentru cheltuiala referitoare la achiziționarea ochelarilor de vedere pentru angajați, precizează Avocatnet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.