"Vreau să vă spun că acum 10 zile am fost în Deltă și am asistat din curtea unui locuitor din Deltă la un recital al șacalilor, era pe înserate, te înfioară! Din ce am discutat și am cules câteva puncte de vedere, într-adevăr au devenit o problemă pentru ceea ce înseamnă animale din gospodărie, mai ales pentru animalele care trăiesc libere.
Se extinde mai mult psihologic asupra cetățenilor, copiilor și turiștilor, înmulțirea lor necontrolată, ținând cont că vânătoarea a fost interzisă o perioadă de timp, creează o problemă și un disconfort în Delta Dunării.
Șacalul nu se rezumă doar la a mânca un cal, o vacă, alte animale domestice, distruge și fauna Deltei Dunării.", a declarat Horia Teodorescu, Președinte Consiliul Județean Tulcea.
De când cu pesta porcină africană șacalul auriu a crescut numeric enorm
"Problema șacalilor este mult discutată în ultimul timp, având în vedere faptul că ea s-a generalizat într-o mare măsură, produc diverse pagube și în județe care până acum nu au fost afectate de invazia lor, este vorba de județele din Vestul țării, Nord, practic nu există județ în România care să nu fie invadat de habitatele șacalului.
Luptăm cu fenomenul lăsarea animalelor în libertate, după cum știți avem în prezent o problemă care parțial are un caracter fals, al cailor sălbatici din Delta Dunării. Nu există cai sălbatici, există cai sălbăticiți, lăsat în libertate de către proprietarul său și abandonat în voia sorții.
Șacalul este prădătorul suprem, practic în habitatele din Delta Dunării nu are dușmani naturali, o dată cu pesta porcină africană șacalul auriu a crescut numeric enorm, s-a constatat reproducerea acestuia, nu 1 dată sau de 2 ori/an, cum era specific, chiar și de 3 ori pe an, ceea ce a însemnat o creștere numerică greu de estimat în momentul de față.
În prezent avem un studiu de cercetări prin care intenționăm să stabilim exact populația estimată de șacali în interiorul brațelor dar și pe partea de terasă a rezervației, ultima estimare arată între 2400 și 3500 de exemplare. Personal consider că acest număr este mult mai mare", a declarat Gabriel Teodosie Marinov, Guvernator Administrația Rezervației Biosferei "Delta Dunării".
Vezi interviul integral aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.