Mircea Coșea, analist financiar, oferă sfaturi oamenilor pentru această perioadă grea prin care trecem toți. Analistul ne sfătuiește ca, înainte de toate, să ne facem un buget personal sau de familie, pentru a ști exact de câți bani dispunem în fiecare lună, să prioritizăm cheltuielile și să scăpăm de cele care nu sunt necesare.
Este bine sau nu în această perioadă ca românii să achiziționeze un imobil sau un autoturism în rate?
"Românii să mai aștepte! Deocamdată ceea ce caracterizează perioada pe care o trăim este lipsa de predictibilitate. Nu știm ce se va întâmpla. Nu știm ce se va întâmpla cu lucrurile mari ai acestei planete, vedem războiul din Ucraina, falimentul unor țări ca foametea în Sri Lanka și așa mai departe, nu știm nici cu destinul personal ce se va întâmpla. Nu știm dacă vom avea locuri de muncă, nu știm dacă vom avea aceleași venituri în perioada care vine, deci nu știu cum vor evolua creditele, deci e mai bine așa, cel puțin, sfatul meu e să așteptăm cu marile investiții pe care vrem să le facem pentru familie, cum ar fi un automobil, o casă și așa mai departe, pentru că nu putem fi siguri cu ce se va întâmpla.
Nu știm nici intențiile Guvernului nostru
Unul dintre cele mai importante lucruri, din punctul meu de vedere, atunci când faci o investiție este siguranța pe perioada în care trebuie să returnezi creditul, sau siguranța perioadei în care trebuie să valorifici bunurile pe care le-ai luat. În momentul de față această siguranță nu exista. Niciodată, în ultima perioadă, să zicem de la Revoluție încoace, nu a existat în România o lipsă atât de mare de predictibilitate, o lipsă atât de mare în legătură cu intențiile pe care lumea le are în schimbarea ei, dar mai mult decât atât, nu știm nici intențiile Guvernului nostru cu veșnicele schimbări și veșnicele contradicții dintre cele două partide care formează coaliția în legătură cu subiecte importante pentru investiții, cum ar fi, spre exemplu, Codul Fiscal. Nu cred că e momentul acum să facem așa ceva", a explicat Mircea Coșea.
Citește și:Mircea Coșea: ”Suntem o țară de 50 de bani. O spun cu durere!”
Mircea Coșea și-a exprimat opinia față de declarația Valentin Lazea care spunea că: ”Cine nu are 5.000 € să se împrumute la bănci ca să își anvelopeze locuințele” pentru că, în opinia economistului șef al BNR, ne așteaptă o iarnă complicată.
Profesorul Mircea Coșea a spus că i se pare ”stranie această apreciere a domnului Lazea, pentru că băncile cred că ar trebui să se uite puțin mai jos, nu la populația României, care are 500 euro puși deoparte, cine are azi în România 5.000 de euro puși deoparte. Cine? Cei care așteaptă voucherele? Cei care așteaptă 700 de lei? Cei care de abia trec de la o zi la alta, pentru că prețul la cartofi și la ulei crește în permanență?”.
Analistul a mers mai departe cu comentariul spunând că Lazea a prezentat situația băncilor ca fiind una înfloritoare cu beneficii comparabile cu cele de anul trecut: ”Lucrurile merg foarte bine în sistemul bancar și, ce să vezi, în România merge foarte prost viața populației. Și atunci mie mi se pare că astfel de sfaturi depășesc puțin limitele realului, pentru că băncile ar trebui să fie mult mai atente cu cine și în ce fel discută. În fața băncilor nu stai cei care au 5.000 de euro puși deoparte, stau o masă întreagă de populație care se gândește cu mare chin cum trec luna, cum pot să mai ia câte un împrumut de 25 de lei sau 50 de lei de la casele de pensii. Deci situația este cu totul alta. Dacă banca se adresează numai acestei categorii privilegiate, care nu au ce să facă cu banii, atunci e foarte bine și să meargă înainte așa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.