Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat joi,15 septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,54 lei/litru, iar la motorină prețul de 8,76 lei/litrul.
Cu reducerea de 50 de bani oferită de către Guvernul României prețurile pe care le plătesc șoferii de fapt sunt 7,04 lei pe litru la benzină și 8,26 lei pe litru la motorină.
Petrom a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină, în condițiile în care de cele mai multe ori, compania modifică prețurile de obicei cu 4-5 bani pe litru sau foarte rar, cu 10 bani pe litru.
Pe 13 septembrie Petrom a scumpit doar motorina cu patru bani pe litru.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare. Cu toate acestea, cotaţia motorinei a crescut ușor în ultimele 10 zile.
„Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar.
Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei sau se va menţine unde este acum. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi Guvernului, iar apoi vom lua o decizie şi o vom anunţa”, a afirmat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului, potrivit economica.net.
La ce sunt dispuşi românii să renunţe pentru a face faţă scumpirilor şi facturilor la energie
Cei mai mulţi dintre angajaţii români (80%) au început să ia măsuri pentru a-şi proteja bugetul, anticipând costurile din această iarnă, relevă rezultatele unui sondaj publicat, joi, de o platformă de recrutare online.
Astfel, un sfert dintre respondenţi declară că au început să pună bani deoparte în ultimele luni pentru a face faţă mai uşor cheltuielilor din perioada următoare, 13% spun că apelează la investiţii pentru a-şi diversifica sursele de venit, iar 10% au de gând să îşi ia un loc de muncă suplimentar, part-time sau pe bază de proiecte, pentru a-şi rotunji veniturile.
Potrivit sursei citate, aproximativ o treime din totalul celor chestionaţi (35%) plănuiesc să eficientizeze cât mai mult posibil consumul de energie în lunile de iarnă, în timp ce doar 20% consideră că nu vor fi afectaţi financiar de creşterea costurilor.
Pe fondul creşterii ratei inflaţiei la 15,3%, în luna august, majoritatea angajaţilor a recurs la diverse soluţii, însă doar 3% au spus că se vor baza pe măririle salariale oferite de angajator, pe care le-au negociat în aşa fel încât să acopere nivelul inflaţiei. Ceilalţi iau în calcul optimizarea cheltuielilor pentru a le elimina pe cele inutile (37%), amânarea vacanţelor pentru perioade mai stabile (20%), reducerea ieşirilor în oraş (40%) şi reducerea cumpărăturilor de haine (40%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.