DCBusiness a făcut un sondaj printre cititorii săi. Întrebare simplă, pe buzele tuturor: Prețurile la produsele de bază chiar au scăzut? Au răspuns 4923 dintre cititorii noștri, cărora le mulțumim pentru participare.
Au fost cinci variante de răspuns, pentru toate gusturile, dacă se poate spune așa. ”DA” a fost prima dintre variante, bifată de 634 de respondenți. 1445 dintre participanții la chestionar au ales a doua variantă, ”Mult prea puțin”. Cei mai mulți, adică 1535 au accesat căsuța pe care scria ”Nu am observat”. Ultimele două opțiuni - ”Altele s-au scumpit” și ”Nu, nu au scăzut” - au fost selectate de 493 și, respectiv, 186 dintre cititorii DCBusiness.
Participanții la sondajul nostru au ales răspunsurile care, în opinia lor, corespund cel mai bine stării de fapt. Iar realitatea este că produsele de bază, alimentele cel mai des folosite de români nu s-au scumpit. Iar dacă prețul lor s-a micșorat, prea puțin, nesemnificativ, practic. Desigur, sunt și scăderi de preț, în special la legume: în piață mai mult, la magazine mai puțin. Dar este vară, este sezonul lor, al fructelor, legumelor de tot felul. Și era normal, așa cum se întâmplă, de altfel, în fiecare an, ca prețurile să se reducă. Altfel, rămâne producătorul cu marfa pe tarabă, pe câmp sau în hambar. S-a ieftinit uleiul?
Cu doar câteva zile în urmă, Consiliul Concurenței anunța, cu un fel de mândrie, că dintre toate produsele de bază ce mai mult s-au ieftinit fructele și legumele. Și că roșiile costă cu aproape 44% mai puțin, iar strugurii cu 38%. Dacă în privința roșiile sunt de acord, în cazul strugurilor am unele dubii. Depinde de soi, de proveniență, de magazin. Venind în completare, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a evidențiat scăderea ”semnificativă” a prețului la cartofii albi: cu 40%, până la 50%. Păi dacă acum nu le scade prețul, atunci când? La iarnă?
Economiștii și analiștii s-au grăbit să contrazică punctul de vedere al autorităților. Constantin Dumitriu, vicepreședintele Asociației Companiilor de Distribuție spunea, printre altele, că ”ne aflăm la sfârşit de sezon pentru anumite legume şi fructe. Datorită deteriorării şi sfârşitului de sezon al acestor produse, Preţurile au scăzut natural. Nu cred că trebuie folosit ca o manipulare”.
Profesorul de economie Mircea Coșea, atrăgea, la rândul său, atenția asupra faptului că ”punctul de plecare este o comparaţie care este greşit făcută. Începând de la sfârşitul lunii mai preţurile au crescut. Luna mai-iunie, chiar începutul lunii iulie arată o creştere a preţurilor. Realitatea este alta şi, de la o instituţie atât de somptuoasă, mă aşteptam la mai multă obiectivitate. şi la mai mult echilibru”.
Răspunsurile la întrebările DCBusiness:
Da - 634
Mult prea putin - 1445
Nu am observat - 1535
Altele s-au scumpit - 493
Nu, nu au scazut - 186
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.