De la bun început trebuie spus că, în cazul motorinei, nu s-au schimbat prețurile cel mai mic și cel mai mare. Există, probabil, benzinării care au modificat tarifele practicate în ultimele zile, fără a sări însă de pragurile minim și maxim.
În ceea ce privește scumpirea benzinei, principalul motiv îl constituie, fără îndoială, evoluția pieței petrolului, care a crescut în ultimele zile pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu. Este o creștere previzibilă, o consecință logică.
Nu există o tendință bine conturată
Iar aurul negru s-a mai scumpit un pic în această dimineață la bursele mondiale în condițiile în care războiul dintre Israel și Iran ar putea afecta lanțurile de aprovizionare a piețelor mondiale. Prin urmare, contractele futures pe petrolul marca Brent au urcat la 74,54 dolari pe baril, cele pentru țițeiul american West Texas Intermediate au trecut pragul de 70 de dolari/baril, ajungând la 70,82 dolari pe baril.
Nu există o tendință bine conturată în privința evoluției ulterioare, jucătorii urmărind cu atenția ce se întâmplă între Iran și Israel, care a lansat la primele ore ale zile un atac asupra cartiereului Bachoura din centrul Beirutului, provocând moartea a două persoane și rănirea altor 11.
Trebuie spus că această creștere ușoară a prețului petrolului este o nouă confirmare a faptului că piața s-a obișnuit cu astfel de episoade de încordare geopolitică maximă, nu mai reacționează isteric, aruncând prețurile în aer. Această ”maturizare”, dacă o putem numi așa, a pieței i-a surprins, inițial, pe analiștii care se așteptau la un salt ceva mai spectaculos.
O creștere neașteptată
Este adevărat că acum, starea de spirit de pe piață a fost influențată și de ultimele vești din SUA, unde stocurile strategice de țiței au crescut în mod neașteptat, ceea ce a mai atenuat din temerile investitorilor legate de alimentarea pieței globale cu țiței.
„Atâta timp cât în Orientul Mijlociu lucrurile nu se vor limpezi, pieța petrolului va rămâne încordată, iar prețurile se vor menține la cote relativ ridicate, dar fără pericolul de urca vetiginos spre valori record. Există suficientă ofertă în lumă, există suficientă producție”, a comentat Jim Simpson, director general al East Daley Analytics, citat de agenția Reuters.
Iată care sunt, în aceste condiții, prețurile oferite de benzinăriile din București, valabile pentru astăzi, 3 octombrie 2024.
BENZINA STANDARD
Cel mai mic preț: 6,82 lei/litru (Lukoil. str. Coralilor, Șos Chitila nr. 1, str. Poligrafiei nr. 79)
Cel mai mare preț: 7,01 lei/litru (mai multe benzinării OMV)
BENZINA SUPERIOARĂ
Cel mai mic preț:7,41 lei/litru (Petrom, str. Dr Herescu Petre nr. 2A)
Cel mai mare preț: 7,70 lei/litru (aceleași benzinării OMV, printre care cea de pe str. Maica Domnului sau din Șos Berceni 8)
MOTORINA STANDARD
Cel mai mic preț: 6,90 lei/litru (Socar, str. Vasile Lascăr 141)
Cel mai mare preț: 7,07 lei/litru (tot stațiile OMV au prețul cel mai mare ca și în cazul benzinei)
MOTORINA SUPERIOARĂ
Cel mai mic preț: 7,31 lei/litru (Lukoil, bd. Camil Ressu nr. 62F, str. Lemnișorului nr. 1B)
Cel mai mare preț: 7,62 lei/litru (stațiile OMV, printre care str. Calea Rahovei 266)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.