China a refuzat să furnizeze companiilor aeriene ruse componente de avioane, a declarat joi un oficial al autorităţii aviatice din Rusia, citat de agenţiile ruse de presă, după ce Boeing şi Airbus au oprit livrarea de componente, relatează Reuters.
Sectorul aviatic rus este sub presiunea sancţiunilor occidentale determinate de invazia din Ucraina, astfel că Ministerul de Externe de la Moscova a atras atenţia în această săptămână că siguranţa zborurilor de pasageri ale Rusiei este pusă în pericol.
Rusia va încerca să caute surse alternative de a-şi procura componente de avioane, de la ţări precum Turcia şi India, după eşecul de a le obţine de la China, a declarat Valeri Kudinov, responsabil cu capacitatea de zbor a avioanelor ruseşti în cadrul autorităţii aviatice Rosaviaţia, citat de agenţiile ruse de presă.
De asemenea, a spus el, companiile ruse încep să îşi înregistreze în Rusia avioanele, în contextul în care multe dintre ele erau înregistrate în străinătate, după ce SUA şi UE au adoptat sancţiuni împotriva aviaţiei şi că se aşteaptă ca alte aeronave să fie returnate firmelor de leasing.
În paralel, conform unui proiect de lege făcut public joi, guvernul rus intenţionează să le ceară companiilor aeriene interne să plătească în ruble pentru avioanele în leasing şi le-ar putea interzice să returneze aeronavele companiilor străine dacă sunt anulate leasing-urile.
Citeşte şi: Oligarhii ruşi încearcă să îşi ascundă averile în Dubai
Ruşii înstăriţi încearcă să îşi transfere o parte din averile lor din Europa în Dubai, în ideea de a-şi proteja activele de înăsprirea sancţiunilor occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, au declarat pentru Reuters mai multe surse financiare şi juridice.
Dubai, hub-ul financiar şi de afaceri al Golfului Persic, este de mult tip un magnet pentru bogaţii lumii iar refuzul Emiratelor Arabe Unite de a lua o poziţie în disputa dintre aliaţii occidentali şi Moscova a semnalat ruşilor că banii lor sunt în siguranţă acolo.
În mult cazuri, ruşii înstăriţi încearcă să transfere spre Dubai fonduri care acum se află în Elveţia sau la Londra, care au impus sancţiuni oligarhilor şi organizaţiilor ruseşti, a declarat un bancher de top la o mare bancă privată din Elveţia. Acest avocat, care în prezent lucrează în Dubai, a dezvăluit că banca sa a primit întrebări de la mai multe entităţi ruseşti cu privire la rapiditatea cu care ar putea muta "fonduri foarte mari", în valoare de sute de milioane de dolari, către statul din Golf.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.