S-a aprobat Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din IGSU și din unitățile subordonate

DCBusiness Team |
Data publicării:
Pompieri sting un incendiu
Pompieri sting un incendiu

Guvernul a aprobat, joi, Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordonate.

Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate stabilește un set coerent de reguli pentru evoluția în carieră, axat pe criterii de experiență în domeniile de specialitate și competențe profesionale, care eficientizează procesul de ocupare a funcțiilor de la toate nivelurile instituționale.

Soluțiile identificate au ca obiectiv crearea unui cadru legal care să faciliteze evoluția în carieră a cadrelor militare, printr-o promovare graduală pe baza nivelului de pregătire profesională și a experienței acumulate în profilul de activitate al posturilor.

Se preconizează, astfel, creșterea nivelului de performanță în executarea atribuțiilor specifice atât la nivel managerial, cât și la nivel de execuție.

În vederea asigurării unui sistem de management performant, accesul către funcțiile de conducere este condiționat de: 

⦁ parcurgerea unor forme de pregătire special proiectate astfel încât să asigure dobândirea de către cursanți a tuturor competențelor necesare exercitării în cele mai bune condiții a atribuțiilor funcțiilor vizate;

⦁ vechimea în funcții inferioare în același profil de activitate;

⦁ nivelul de performanță atins.

 

Se asigură astfel ocuparea funcțiilor de conducere cu personal care deține o bună pregătire și o vastă experiență profesională în profilul de activitate al postului.

"Acest cadru de reglementare se pliază pe o structură organizatorică cu un grad satisfăcător de încadrare a personalului.
După intrarea în vigoare a H.G. nr. 505/2023 pentru aprobarea Ghidului carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și din unitățile subordonate au apărut o serie de modificări atât legislative cât și organizatorice care au condus la necesitatea elaborării unui nou ghid.

În acest sens, amintim modificările survenite în structura organizatorică a unor entități din subordinea IGSU, cum ar fi înființarea în anul 2023 a Detașamentului Special Naval în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al Județului Constanța, în dotarea căruia se regăsesc două nave multirol prevăzute cu posturi de personal navigant, generând înființarea unor noi funcții care nu se regăsesc în Ghid.

De asemenea, la data de 03.09.2023 a intrat în vigoare Legea nr. 198/2023 privind învățământul preuniversitar care prevede la art. 206 o serie de funcții didactice specifice corpului instructorilor militari precum și condiții specifice de ocupare a acestora. Ținând cont că în subordinea Inspectoratului General funcționează Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, instituție de învățământ postliceal, este necesar corelarea obiectivelor Ghidului cu prevederile legale.

Totodată, la momentul inițierii procedurii de avizare a proiectului de H.G. de aprobare a Ghidului nu exista posibilitatea legală ca ofițerii în activitate să provină și din absolvenți ai programelor de studii universitare de master profesional, aceasta fiind introdusă de Legea nr. 325/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. În consecință, această sursă de proveniență a cadrelor militare nu este prevăzută de Ghid.   Un alt aspect este dat de faptul că în contextul economic actual, la nivel instituțional nu au existat pârghiile necesare pentru încadrarea structurilor la un nivel care să permită aplicarea reglementărilor ghidului fără ca aceasta să afecteze dinamica de personal și îndeplinirea misiunilor specifice. În acest sens, prin noua reglementare se urmărește optimizarea condițiilor necesare evoluției în carieră și implementarea schimbărilor survenite", explică Guvernul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 375453.46RON
1 ETH = 8151.56RON
1 LTC = 378.30RON
1 XRP = 9.33RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel