Cauza probabilă a celui mai mare incendiu produs în Alba în ultimele decenii a fost prezentată, vineri, într-o declaraţie de presă de către şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Adrian Guia, la o zi după ce rezultatul anchetei a fost transmis operatorului economic.
Potrivit acestuia, concluzia "unanimă" a specialiştilor a fost că zona de iniţiere a incendiului s-a aflat în spaţiul de depozitare a materiilor prime.
"Comisia stabilită a desfăşurat activităţi de documentare, activităţi de cercetare minuţioasă la faţa locului, activităţi de culegere a datelor şi informaţiilor şi a emis trei ipoteze privind cauza probabilă, acestea fiind acţiunea intenţionată, efectul termic şi o cauză de natură electrică. Nefiind probe relevante pentru primele două, le-am eliminat din start. Cauza cea mai probabilă a fost cauză de natură electrică", a afirmat şeful ISU Alba.
Citește și: Accidente în minerit. Moartea din spatele barajelor
Potrivit colonelului Adrian Guia, toţi consumatorii electrici din zona depozitului de materii prime, unde erau instalaţii electrice atât monofazice, cât şi trifazice, au fost "analizaţi în mod minuţios", atenţia comisiei fiind atrasă de "o staţie de încărcare a bateriilor de acumulatori", ale cărei cabluri erau postate la nivelul caroseriei unui electrostivuitor.
"Locul în care s-a produs scurtcircuitul a fost vizibil datorită efectelor specifice, efectelor de perlare. Acest scurtcircuit a generat ulterior arc electric, iar în literatura de specialitate se pomeneşte faptul că la producerea arcului electric sunt dezvoltate temperaturi foarte mari, de ordinul miilor de grade, între 3.000 şi 5.000 de grade Celsius. Astfel, incendiul a fost iniţiat prin arderea izolaţiei cablurilor electrice, a fost propagat mai departe la instalaţia de forţă a instalaţiilor electrice, iar prin picurarea materialului incandescent au fost aprinse, ulterior, toate materialele combustibile din interiorul spaţiului de depozitare - masa vegetală, cartoane, lemne", a explicat şeful ISU Alba.
El a mai menţionat că toate aceste aspecte au fost aduse la cunoştinţa operatorului economic în cursul zilei de joi.
Acţiunea pentru stingerea incendiului izbucnit în 2 februarie în Alba Iulia la cea mai mare fabrică de condimente din România s-a încheiat după 108 ore de intervenţie continuă a pompierilor militari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.