În urma conflictului, mii de civili au pierit, iar aproape 350.000 de indivizi, dintr-o populație preexistentă de 430.000 de locuitori, au fost nevoiți să părăsească zona, conform datelor furnizate de ONU.
Acum, autoritățile de ocupație schimbă indicatoarele rutiere în limba ucraineană cu unele în limba rusă, introducând programa școlară rusă în școli și îndemnându-i pe locuitorii rămași să obțină pașapoarte rusești.
„Am găsit o proprietate. Mariupol va fi un oraș frumos”, a declarat pentru BBC Vladimir, din orașul Murmansk, din regiunea arctică a Rusiei.
Acesta, împreună cu alte persoane cu care a vorbit BBC, nu a dorit ca numele său complet să fie publicat.
El se numără printre zecile de ruși care au căutat proprietăți, în Mariupol, pe VKontakte, cea mai populară rețea socială din Rusia, în ultimele luni.
Vladimir spune că și-a vândut deja apartamentul din orașul său natal și că se va muta în curând în casa din Mariupol cu întreaga familie.
„Principalul e că se află pe malul mării”, a declarat el pentru BBC, adăugând că se orientează spre a cumpăra cât mai rapid casa pentru că prețurile sunt mici. Comentariile lui Vladimir sunt ecoul a ceea ce milioane de ruși au auzit în mass-media Kremlinului în ultimul an.
Televiziunile de stat din Rusia promovează imobiliarele din Mariupol
La televiziunea de stat a existat un flux constant de reportaje elogioase care prezentau reconstrucția Mariupolului ca avansând într-un ritm „record” și viața revenind la normal.
„În locul ruinelor, există acum blocuri noi de apartamente, grădinițe, școli – totul este restaurat cu cele mai moderne tehnologii”, se spune într-un reportaj al postului de televiziune de stat Rossiya 1.
Imaginile din satelit analizate de BBC arată într-adevăr că în ultimul an au apărut mai multe blocuri înalte în cartierele existente din oraș, în special în apropierea periferiei.
Există, de asemenea, o zonă nouă și vastă de apartamente înalte nou construite la marginea nord-vestică a orașului.
Dar imaginile captate prin satelit dezvăluie, de asemenea, că amploarea devastării din oraș este încă masivă.
Acest lucru este valabil mai ales în unele părți din centrul orașului, unde majoritatea clădirilor încă pot fi văzute fără acoperișuri.
În timp ce se construiesc apartamente noi, multe blocuri de locuințe au fost demolate, după cum se spune, după ce au fost considerate imposibil de restaurat.
Printre acestea se numără un întreg cartier – cu o suprafață de aproximativ 315.000 de metri pătrați, potrivit imaginilor din satelit – din estul orașului, o altă parte a Mariupolului grav afectată de lupte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.