Contrabateria, acțiune de luptă dusă de artileria proprie împotriva bateriilor inamicului a constituit, grație în special tehnicii de luptă oferită de Occident, precum tunul autopropulsat francez Caesar, a fost unul dintre puținele atuuri ale forțelor ucrainene împotriva impunătoarei armate ruse. Acest avantaj poate dispărea curând odată cu apariția mai multor tehnologii testate de infanteriștii ruși pe câmpul de luptă. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a desfășurat un nou sistem de recunoaștere a artileriei: 1K148 Yastreb-AV.
În spatele acestui nume tehnic se află o tehnologie menită să ofere informații și date de țintire unităților de artilerie, pentru a distruge adversarul aflat ceaalaltă parte a liniei frontului. Folosind senzori avansați, sisteme de comunicații și capacități de procesare a datelor, sistemul permite comandanților de unităților de artilerie să identifice rapid și precis pozițiile ucrainene.
Detectarea reprezintă doar primul pas în planul strategilor ruși care acum au versiunea lor a tunului francez. Până acum, Rusia trebuia să folosească dronele kamikaze Lancet pentru a ataca obuzierele ucrainene aflate uneori la mai mult de 50 de kilometri de front. În ultimele zile, tunul autopropulsat Koalitsia-SV a început să fie furnizat diferitelor unități rusești de pe câmpul de luptă.
În combinație cu sistemul Yastreb-AV, el poate plasa rapid mai multe obuze simultan. În plus, își poate schimba poziția pentru a evita focul de răspuns al inamicului. Această unitate de artilerie autopropulsată are proiectile de înaltă precizie în arsenalul său. Calibrul tunului său este de 152 mm. Este capabil să lovească ținte la o distanță de 80 de kilometri.
Echivalentul rusesc al GPS-ului
Acest tun mobil cu o greutate de 50 de tone poate transporta până la 60 de obuze la bord. Având în vedere candența de tragere, extrem de mare, Koalitsia-SV va fi însoțit de un vehicul de alimentare, astfel încât atacurile asupra pozițiilor ucrainene să fie cât mai de durată. Mai mult, această piesă de artilerie a fost special concepută pentru a distruge clădiri, precum posturi avansate, dar poate ataca și vehicule inamice și chiar ținte cu mișcare rapidă, precum elicoptere sau avioane.
Turela Koalitsia-SV a fost automatizată și poate trage fără ajutorul omului. Pentru a atinge această precizie formidabilă, tunul său se bazează pe sistemul Glonass, echivalentul rusesc al GPS-ului, care permite corectarea traiectoriei obuzelor în funcție de o mulțime de parametri atmosferici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.