Rușii își verifică adăposturile antiaeriene. De ce le este teamă

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Rusia își verifică adăposturile
Rusia își verifică adăposturile

Rusia a început să își controleze adăposturile antiaeriene din întreaga țară și sunt readuse la viață după mai mult de trei decenii de neglijență de la sfârșitul Războiului Rece.

Angajați ai statului verifică în liniște subsolurile și alte facilități protejate, reparând și curățând instalațiile care nu au mai fost folosite din epoca sovietică, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Măsurile fac parte dintr-un efort mai larg al autorităților de a se asigura că infrastructura de apărare civilă este pregătită în cazul unui conflict mai amplu, au declarat aceleași surse care au dorit să își păstreze anonimatul.

Campania nu a fost anunțată în mod oficial și nu este determinată de anumite amenințări sau planuri de utilizare a infrastructurii de apărare civilă, au declarat persoanele respective. Dar, după ce au fost mobilizați brusc de către Kremlin 300.000 de rezerviști în luna septembrie, operațiune care a fost afectată de probleme birocratice și eșecuri, autoritățile nu își asumă niciun risc în cazul altor pregătiri legate de război.

Demersul pentru adăposturile antiaeriene este un alt exemplu al modului în care invazia, aflată acum în a noua lună, declanșează o militarizare mai amplă a societății rusești. Oficialii de la Kremlin prezintă războiul ca fiind unul existențial între Rusia și SUA, o caracterizare pe care Washingtonul o respinge. Oficialii ruși din domeniul educației au declarat săptămâna aceasta că vor reintroduce, începând de anul viitor, pregătirea militară de bază din epoca sovietică în școlile din întreaga țară. 

"Acest lucru pare a fi un ordin federal", a declarat Mihail Vinogradov, analist la Fundația politică din Sankt Petersburg. "Dar ar putea fi, de asemenea, un efort al tuturor acestor agenții de apărare civilă de a-și demonstra utilitatea și că fac ceva."

Ucraina nu pare să fi lovit ținte din Rusia dincolo de zonele din apropierea graniței, iar oficialii de la Kiev spun că obiectivul lor este doar de a alunga trupele Kremlinului de pe teritoriul lor. SUA și aliații săi au limitat livrările către Ucraina a unor arme ofensive și cu rază lungă de acțiune pentru a evita riscul unei escaladări și au denunțat amenințările Rusiei de a folosi arme nucleare ca fiind iresponsabile. 

În puținele regiuni rusești apropiate de zona de război în care atacurile s-au revărsat peste graniță, oficialii au confirmat public campania de bombardament. Un înalt oficial de securitate de la Kremlin, Nikolai Patrușev, a ordonat în aprilie o inventariere completa a adăposturilor antiaeriene din sudul Rusiei, cerând ca toate cele care au fost luate din proprietatea federală să fie returnate.

Dar inspecțiile și curățarea instalațiilor de apărare civilă, care erau construite în mod obișnuit în subsolurile blocurilor de apartamente, școlilor și birourilor guvernamentale în perioada sovietică, au loc în orașele din întreaga țară, potrivit persoanelor familiarizate cu situația. 

Vestea despre verificările unora dintre aceste adăposturi a ajuns și pe rețelele de socializare, determinând oficialii locali să nege orice campanie specială. Luna trecută, Ministerul Sănătății a emis o declarație pentru a spune că nu instalează săli de operație în adăposturi, în timp ce oficialii din educație de la Moscova au negat că școlile sunt verificate.

Dar eforturile au intrat deja în conștiința publică. Un agent imobiliar din Moscova a declarat că unii dintre clienții săi au început să se intereseze dacă apartamentele pe care le oferă au adăposturi antiaeriene în clădire, considerându-le acum ca fiind o facilitate valoroasă. Agentul imobiliar a oferit această informație sub rezerva anonimatului, de teama repercusiunilor.

În Ucraina, adăposturile antiaeriene au salvat nenumărate vieți pe fondul continuării atacurilor cu rachete rusești asupra orașelor și a altor ținte civile. Autoritățile din unele orașe au instalat unele speciale în aer liber în stațiile de autobuz și în alte locații pentru a le face mai ușor de accesat. Stațiile de metrou au servit, de asemenea, în mod regulat la protejarea locuitorilor din marile orașe.

Citește și:

Migranții ruși produc inflație în țările vecine

Valul de ruși care fug de mobilizarea președintelui Vladimir Putin pentru a lupta în Ucraina stârnește inflația în țările vecine și este posibil ca prețurile de consum să fie supuse unei presiuni și mai mari în țară, prin tensionarea pieței interne a forței de muncă. 

Kazahstanul, care a apărut rapid ca o destinație populară în care rușii pot intra fără viză, a experimentat ceea ce banca centrală a numit un "șoc al migrației". Alături de alți factori, cum ar fi o rublă mai puternică, aceasta alimentează așteptările privind inflația, care au fost printre motivele pentru o creștere mai mare decât se preconiza a ratelor dobânzii, miercuri. 

Deși probabil de scurtă durată, "acest lucru a creat riscul unor efecte în lanț din cauza impactului său direct asupra așteptărilor inflaționiste", a declarat banca centrală kazahă. În Georgia, factorii de decizie politică au lăsat ratele neschimbate miercuri, dar au indicat un impuls al cererii, deoarece războiul și sancțiunile împotriva Rusiei "au crescut semnificativ fluxurile de migrație".

Impactul inflaționist asupra Rusiei în sine este mai puțin vizibil la o primă privire, în condițiile în care prima mobilizare a țării de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace dă peste cap finanțele gospodăriilor și îi determină pe mulți să devină economi. Dar, în condițiile în care șomajul se află la un nivel minim record, iar forța de muncă este deja în criză de lucrători tineri, recrutarea a 300.000 de rezerviști ar putea avea ca efect creșterea salariilor pe măsură ce se intensifică concurența între angajatori. 

Economiștii de la Banca Rusiei au declarat, de asemenea, luna aceasta, că fuga companiilor străine de pe piața rusă de la invazia din februarie a creat presiuni inflaționiste, deoarece stocurile de produse de consum cheie s-au scumpit. 

Cu toate acestea, șocul s-ar putea dovedi efemer, deoarece mulți ruși aleg să se mute în alte țări după ce s-au grăbit să iasă pe fondul incertitudinii generalizate privind condițiile de concentrare în septembrie. 

În Kazahstan, a cărui frontieră cu Rusia este cea mai lungă frontieră terestră internațională din lume, au sosit peste 200.000 de persoane de când a fost anunțată ordinul de concentrare emis de Putin. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.9766
USD
Azi 4.7742
Diferența 0.0425
Zi precendentă 4.7317
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7742 RON
GBP flag1 GBP = 5.9774 RON
CHF flag1 CHF = 5.3721 RON
AUD flag1 AUD = 3.1018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.4124 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4306 RON
XAU flag1 XAU = 415.3204 RON
Monede Crypto
1 BTC = 471887.99RON
1 ETH = 15947.59RON
1 LTC = 484.63RON
1 XRP = 7.51RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.75%
6 luni: 5.79%
12 luni: 5.83%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17134.54-0.97%
BET-BK3177.98-1.36%
BET-EF923.66-0.61%
BET-FI60622.56-0.07%
BET-NG1213.18-0.53%
BET-TR37787.26-0.98%
BET-TRN36728.98-0.98%
BET-XT1471.96-0.91%
BET-XT-TR3191.04-0.91%
BET-XT-TRN3108.26-0.91%
BETAeRO910.86-1.18%
BETPlus2535.89-0.95%
RTL38053.05-0.66%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel