Stres, epuizare, stări de panică, depresie. Sunt simptome acuzate tot mai mult de rușii care văd în fiecare zi cum viața lor se degradează, cum țara lor este tot mai izolată de lumea civilizată, cum viitorul lor devine tot mai sumbru. O stare de spirit care își spune cuvântul asupra performanțelor profesionale ale rușilor, de teamă să nu-și piardă locul de muncă și, implicit veniturile, se afundă în muncă până la epuizare, sperând că, astfel, riscul de a rămâne pe drumuri se diminuează.
În aceste condiții, mai mult de 50% dintre companiile rusești au început, în al doilea trimestru al anului 2022, adică după ce Putin a invadat Ucraina, să introducă formate suplimentare de ajutor psihologic pentru angajați, potrivit cotidianului Kommersant, care citează un studiu al agenției Atsearch Group și al serviciului online SberZdorovye.
Introdus în pachetul de servicii medicale
La sondaj au participat 200 de directori de resurse umane și manageri din diverse întreprinderi. 43% dintre cei intervievați au declarat că firmele unde lucrează au inclus serviciile de psiholog în pachetele de sănătate sau le-au achiziționat separat. SberZdorovye spune că, în primele șase luni, companiile au crescut de 5,2 ori cheltuielile cu ajutorul psihologic, iar numărul de contracte care îl includ a crescut de 4,9 ori.
Consultații psihologice sunt oferite nu numai angajaților de rând, ci și managerilor de top. De cele mai multe ori, acestea se concentrează pe gestionarea stresului și a epuizării. În acest fel, conducerea reduce numărul de conflicte și fluctuația personalului. Compania de asigurări Rosgosstrakh notează că angajații se plâng cel mai adesea de oboseală mentală și fizică, de teama de a nu face față situațiilor dificile de viață, de atacuri de panică și fobii, ceea ce indică o creștere a anxietății.
Tot mai multe antidepresive
Viaceslav Filashikhin, medic-șef la Centrul Rosa de Psihiatrie, Neurologie și Medicină a Adicțiilor, spune că numărul de plângeri cu tulburări grave rămâne la același nivel, în timp ce numărul afecțiunilor limită - fobii, insomnie și anxietate - este în creștere. El spune că acest lucru a fost influențat, inițial, de pandemie și agravat cum de războiul lui Putin.
În același timp, din ianuarie până în iunie 2022, a existat o creștere explozivă a achizițiilor de antidepresive în Federația Rusă. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, cererea a crescut cu 66%. În prima jumătate a anului 2022, rușii au cumpărat aproximativ șase milioane de pachete de antidepresive, în timp ce perioada de referință din 2021 au fost cumpărate aproximativ 3,6 milioane.
Un aparat care-i depistează pe depresivi
Sertralina este cea mai populară - cererea a crescut cu 113%, fluoxetina cu 90% și escitalopramul cu 79%.
Antidepresivele sunt cumpărate cel mai frecvent la Moscova și în regiunea Moscova, Sankt Petersburg și în regiunile Kaluga și Rostov.
Pe de altă parte, Rusia a creat un sistem de identificare a cetățenilor cu stări psihice instabile. O echipă de studenți de la Universitatea Tehnică de Stat din Voronej a dezvoltat un sistem capabil să identifice persoanele instabile dintr-o mulțime după mersul și gesticulația lor, precum și pe cele cu probleme de sănătate care necesită asistență medicală imediată.
Citește și Putin distruge viața rușilor: Teatrele se închid, artiștii fug, chiar și cartofii dispar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.