Rușii în Marea Neagră. Aurescu spune dacă România este sau nu în pericol

otrivit ministrului Aurescu, vizita șefului diplomației UE a reprezentat un moment de răscruce în relațiile UE-Rusia.
otrivit ministrului Aurescu, vizita șefului diplomației UE a reprezentat un moment de răscruce în relațiile UE-Rusia.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri seară, că România nu este ameninţată direct de evoluţia situaţiei de la Marea Neagră, însă aceasta trebuie detensionată.

"Este o situaţie care ne preocupă şi faţă de care ne-am exprimat îngrijorarea (...) Este cea mai mare masare de trupe ruseşti din 2014 încoace, este cu adevărat, din toate analizele, o mişcare de trupe neobişnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, membrii Uniunii Europene şi care ne preocupă, pentru că vrem să identificăm obiectivele acestor manevre şi, în acelaşi timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situaţie", a afirmat ministrul de Externe, la Digi 24.

Potrivit lui Aurescu, România nu este ameninţată direct de aceste evoluţii, dar ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică.

"Suntem în egală măsură preocupaţi şi afectaţi de această situaţie ca alianţă nord-atlantică în întregul său, pentru că tot ceea ce se întâmplă în Marea Neagră afectează şi securitatea euroatlantică (...) şi din această perspectivă ne preocupă în foarte mare măsură ceea ce se întâmplă în această zonă (...) Prin urmare, cred că este foarte important să vedem particularităţile şi parametrii exacţi ai acestor evoluţii şi să nu contenim niciun moment să facem apel la retragerea acestor manifestări de forţă, acestor demonstraţii de autoritate rusă în Marea Neagră", a subliniat el.

Ministrul a menţionat că situaţia de la Marea Neagră va fi unul dintre subiectele aflate pe agenda trilateralei România-Polonia-Turcia, care se va desfăşura începând de joi la Bucureşti.

"Vom avea aici atât miniştrii de Externe polonez şi turc, cu prezenţa fizică şi începem deja de mâine seară prima întâlnire de lucru şi apoi vineri o reuniune plenară, la care se adaugă miniştrii de Externe din Georgia şi Ucraina (...). Deci avem, practic, un minisummit regional, cu cinci miniştri de Externe, care vor discuta despre situaţia de securitate regională (...) Ceea ce este important, cel puţin pentru diplomaţi în momentul de faţă, este să găsim căi de dezescaladare a acestei situaţii. Acesta este unul dintre aspectele pe care le vom discuta şi la reuniunea aceasta trilaterală de la Bucureşti, pentru că, până la urmă, armele diplomaţilor sunt argumentele şi trebuie să facem în aşa fel încât situaţia să nu ajungă într-un moment în care diplomaţia nu mai are ce face", a precizat Aurescu.

Şeful diplomaţiei s-a declarat convins că discuţiile care vor avea loc la Bucureşti vor avea un impact important.

"La nivelul NATO, la nivelul Uniunii Europene încercăm să găsim cele mai potrivite măsuri de acţiune pentru a dezescalada o astfel de situaţie, pentru a da semnale cât se poate de ferme în susţinerea integrităţii teritoriale, suveranităţii Ucrainei în cazul de faţă, pentru a contracara încălcările drepturilor omului (...) Sunt foarte convins că discuţiile pe care le vom avea în aceste zile la Bucureşti vor avea un impact important, pentru că ele arată seriozitatea cu care tratăm evoluţiile de la nivel regional", a mai spus Bogdan Aurescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 375494.65RON
1 ETH = 8207.91RON
1 LTC = 376.72RON
1 XRP = 9.34RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel