Parlamentarii ruși au aprobat joi o propunere legislativă care ar permite băncilor străine să deschidă sucursale în Rusia.
Prin această măsură, Ministerul rus de Finanțe a declarat că speră că va atenua problemele legate de reglementările internaționale privind transferurile, investițiile și alte forme de tranzacții transfrontaliere.
Aceste reglementări au reprezentat o problemă pentru Moscova după ce sancțiunile occidentale, impuse din cauza conflictului din Ucraina, au blocat accesul principalelor bănci rusești la sistemul global de plăți SWIFT.
„Aceste reglementări sunt firul de legătură al economiei”, a declarat ministrul adjunct al finanțelor, Alexei Sazanov, în fața deputaților la prezentarea proiectului de lege, care a fost adoptat în prima lectură în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.
Pentru a deveni lege, proiectul de lege trebuie să treacă prin încă două lecturi în Duma de Stat, să obțină aprobarea camerei superioare a parlamentului și să fie semnat de președintele Vladimir Putin.
„Fără aceste decontări internaționale, funcționarea economiei nu este posibilă”, a declarat Sazanov. „Acum se propune un alt mecanism care va permite efectuarea decontărilor transfrontaliere”.
În prezent, băncile străine pot deschide doar filiale sau reprezentanțe în Rusia, nu și sucursale.
Proiectul de lege ar permite băncilor străine să deschidă sucursale, cu un depozit de siguranță de 1 miliard de ruble și un plafon de 50% pentru personalul străin. Le-ar fi interzisă deschiderea de conturi pentru persoane fizice.
„Principalul obiectiv pe care îl urmărim cu acest proiect de lege este simplificarea decontărilor, posibilitatea de a face decontări prin intermediul sucursalelor”, a declarat Sazanov.
Băncilor din Uniunea Europeană le este din ce în ce mai greu să rupă legăturile cu Rusia, potrivit unui raport al Bloomberg din luna mai, care afirmă că numărul total de angajați la cele cinci bănci din Uniunea Europeană cu cele mai mari operațiuni în Rusia a scăzut cu doar 3%, în timp ce câștigurile s-au triplat, din cauza dobânzilor mari acumulate la banii blocați în țară.
Între timp, la 13 mai, Claudia Buch, principalul responsabil cu supravegherea din cadrul băncii centrale a Europei, a declarat miniștrilor de finanțe din zona euro că organismul de supraveghere a solicitat tuturor băncilor cu sume importante în Rusia „să își accelereze eforturile de ieșire”.
Sancțiunile occidentale, care restrâng domeniul de activitate al companiilor din Rusia, împreună cu normele locale și taxele pe vânzări, fac dificilă scoaterea banilor din țară, deoarece filialele băncilor străine din Rusia trebuie să se conformeze acestor norme.
Principalele bănci europene active în Rusia, precum Raiffeisen Bank International (Austria), UniCredit (Italia), ING (Țările de Jos), Commerzbank (Germania), Deutsche Bank (Germania), Intesa Sanpaolo (Italia) și OTP (Ungaria), au acumulat împreună profituri de peste 3 miliarde euro în 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.