Evenimentul a plasat stația în modul "near miss" la fiecare 93 de minute, începând cu ora 7.06 GMT, în timp ce orbita la 424 km deasupra Pământului, forțându-i pe cei șapte astronauți și cosmonauți să se refugieze.
Comandamentul spațial american a confirmat ulterior că investighează un "eveniment generator de resturi în spațiul cosmic". S-a speculat că evenimentul ar fi fost un test de rachetă rusesc care a vizat Kosmos-1408, cunoscut și sub numele de Ikar 39, un satelit al URSS care nu a mai funcționat din 1984. Analiștii au declarat că este posibil ca dezmembrarea acestuia să fi împrăștiat bucăți în calea stației.
Controlorii misiunii ISS s-au referit la amenințare în timpul comunicațiilor radio ca la un "câmp" de resturi și un "nor", indicând că au fost implicate mai multe elemente.
Comandamentul Spațial al SUA a declarat că "lucrează la caracterizarea câmpului de resturi și va continua să se asigure că toate națiunile spațiale dispun de informațiile necesare pentru a manevra sateliții în caz de impact". Departamentul de Stat al SUA este, de asemenea, implicat în acest proces, a confirmat US Space Command.
Alerta a venit la o săptămână după ce ISS, care costă 150 de miliarde de dolari, a fost nevoită să își schimbe poziția pentru a evita o bucată dintr-un satelit chinezesc care a fost distrus în 2007 în timpul unui test de rachetă.
ISS, care orbitează în jurul Pământului cu 17.500 km/h, a avut mai mult de 30 de incidente legate de resturi spațiale în ultimele două decenii, dar odată cu creșterea cantității de gunoi orbital, inclusiv piese de rachete uzate și sateliți sparți, frecvența acestora a crescut.
Anul trecut, ISS a avut trei astfel de evenimente, iar în luna mai a acestui an o mică bucată de resturi a lovit brațul robotic al stației, făcând o gaură de 3 mm.
Fisurile de pe Stația Spațială Internațională, reparate de cosmonauții ruși
Alerta de astăzi a început atunci când controlorii de misiune de la Houston și Moscova au dat instrucțiuni celor șapte membri ai echipajului să se grăbească spre capsula SpaceX Crew Dragon și nava spațială rusă Soyuz andocate la stație, după ce a fost detectat un câmp de resturi spațiale aflate pe o potențială traiectorie de coliziune.
Cele două nave spațiale sunt folosite ca adăposturi în timpul unor astfel de evenimente, în cazul în care ISS suferă avarii și pierde presiune. În acest caz, echipajul s-ar dezactiva și s-ar întoarce pe Pământ.
Trei dintre cei patru astronauți NASA aflați la bord - Raja Chari, Kayla Barron și Tom Marshburn - s-au urcat în Crew Dragon împreună cu Matthias Maurer, un astronaut al Agenției Spațiale Europene din Germania. Cosmonauții ruși Anton Shkaplerov și Pyotr Dubrov au urcat la bordul Soyuz cu Mark Vande Hei de la NASA.
După prima trecere a norului de resturi, li s-a permis să se întoarcă pe ISS, dar au fost avertizați de noi treceri ale aceluiași material la fiecare 93 de minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.