Ministerul Energiei din Rusia a anunţat că nu este exclus ca, în noiembrie, exporturile de petrol și produse petroliere ale țării să scadă. Cu cât? Cu nici mai mult, nici mai puțin decât 300.000 de barili pe zi. Un volum considerabil. Comunicatul a fost dat publicității vineri seară, când bursele se pregăteau de închidere, dar în plină activitate a piețelor americane.
Dacă informația ar fi fost lansată în spațiul public în cursul dimineții, piețele ar fi reacționat cu siguranță, prețul petrolului ar fi urcat, dar efectul ar fi fost de scurtă durată, spulberat de alte evenimente. Așa, Moscova a acordat timp jucătorilor să digere totul, să cântărească lucrurile și să acționeze luni dimineață, după două zile de gândire în condițiile în care tensiunile din Orientul Mijlociu par încă departe de a se calma.
În același timp, ministerul a dat asigurări că Rusia continuă să participe deplin la eforturile voluntare ale OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) de a stabiliza piaţa energiei. A fost un mesaj cu dedicație - partenerilor din OPEC+, pe care Moscova este destul de cer că le-a consulta înainte de a publica respectivul comunicat.
Nu trebuie uitat că Arabia Saudită şi Rusia au fost de acord să continue, până la finalul anului, reducerile voluntare ale producţiei de petrol care, combinat, totalizează 1,3 milioane bpd sau peste 1% din cererea pe plan global.
Luna trecută, vicepremierul rus, Alexander Novak, a menţionat pentru prima dată că produsele petroliere au fost incluse în decizia ţării de a reduce exporturile de ţiţei cu 300.000 bpd.
Este mai uşor pentru Moscova să reducă exporturile totale de ţiţei şi combustibili după ce în 21 septembrie Rusia a anunţat interzicerea exporturilor de combustibili pentru a preveni creşterea preţurilor şi deficitul pe piaţa internă. În octombrie embargoul a fost ridicat pentru o parte din produse.
Citește și Petrolul a revenit pe creștere după decizia Băncii centrale americane
"Observăm că Rusia a introdus restricţii la exportul de produse petroliere, care continuă să se aplice. Livrările de produse petroliere către piaţa internă sunt în creştere, de asemenea, se constituie şi rezerve", se arată în comunicatul Ministerului Energiei.
Separat, Alexander Novak a declarat pentru agenţia rusă de presă RIA că Rusia nu intenţionează în viitorul apropiat să ridice restricţiile la exporturile combustibili, iar o atenuare a limitelor de export va fi posibilă doar dacă nu există cerere pentru volumele de combustibili.
Citește și Chinezii au inventat noi instrumente de investiții în aur
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.