Publicitate
"Nu exclud posibilitatea repetării unei asemenea situaţii", a declarat sâmbătă la televiziunea publică rusă Aleksandr Novak, vicepremier responsabil cu chestiuni energetice.
Acesta a făcut apel în consecinţă la liderii Uniunii Europene să negocieze. "Noi suntem gata de dialog", a adăugat el.
Responsabilul rus a mai afirmat că nu au existat solicitări de livrări noi, apreciind totodată că din facilităţile europene de stocare lipsesc circa 25 de milioane de metri cubi de gaz. "Trebuie să se facă ceva în acest sens", a spus el.
Rusia, o superputere energetică, a respins în mod repetat că are vreo responsabilitate în creşterea preţurilor, aminteşte dpa.
Novak a subliniat sâmbătă că ţara sa îşi îndeplineşte integral obligaţiile contractuale şi că livrările pe pieţele mondiale au crescut chiar cu 15% comparativ cu anul precedent.
Rusia are deasemenea un consum record
Consumul de gaze în Rusia este la un nivel record dar Moscova încă este pregătită să majoreze livrările spre Europa dacă ar primi astfel de solicitări, a declarat vicepremierul Alexander Novak
Oficialul a insistat că cererea internă ridicată nu va opri Rusia să majoreze cantitatea de gaze livrată Europei dacă se vor primi astfel de solicitări.
"Vreau să subliniez că în Rusia avem cifre record privind consumul de gaze anul acesta, în urma redresării active a economiei", a afirmat Novak într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1 TV, conform agenţiilor ruse de presă.
Chiar Rusia a consumat în 2021 mai mult gaz decât de obicei, Novak atribuind acest fapt iernii reci şi relansării economice.
Soluția Nord Stream 2
El a mai menţionat că livrările via Nord Stream 2, care urmează să aducă gaze naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică, ar calma tensiunile actuale de pe piaţa gazului.
Conducta a fost finalizată, dar autorităţile germane încă nu au autorizat funcţionarea ei, precizează dpa.
Citește și: Furnizorii presează pentru reducerea TVA la energie ”pentru a supravieţui acestei ierni”
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.
Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.