Este primul credit de care beneficiază Rusia, după ani de discuţii la nivel înalt, pe fondul întăririi relaţiilor dintre Moscova şi Beijing. În 2014, după ce Occidentul a impus Rusiei sancţiuni din cauza rolului în criza din Ucraina, autorităţile de la Moscova au decis să sprijine relaţii mai solide cu Asia.
SUA au ridicat un nou avion de recunoaştere deasupra peninsulei coreene
În prezent, Rusia face parte din principalii trei furnizori de energie ai Chinei. Prima tranşă a împrumutului AIIB, de 96,7 milioane de dolari, va fi folosită pentru repararea autostrăzii care leagă oraşul Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei) de Norvegia. Următoarele tranşe vor fi utilizate tot pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, a informat Ministerul Economiei de la Moscova. AIIB şi-a început operaţiunile în 2016 şi are pe plan global 100 de membri. Rusia este al treilea mare acţionar al AIIB, după China şi India.
Conform datelor Global Infrastructure Hub, în următorii cinci ani Rusia va avea nevoie de 60 de miliarde de dolari pe an pentru infrastructură. În 2017, AIIB a aprobat cererile pentru ca şapte noi state să se alăture acestei instituţii înfiinţate de China, astfel că numărul total al membrilor AIIB a ajuns la 77. Cele şapte ţări ale căror candidaturi au fost aprobate sunt: România, Bahrein, Bolivia, Chile, Cipru, Grecia şi Samoa.
Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură este o instituţie financiară internaţională cu sediul la Beijing, China, având ca obiectiv promovarea interconectării şi integrării economice în regiunea Asiei, concentrându-se pe dezvoltarea infrastructurii şi a altor sectoare productive, inclusiv energie, transport şi telecomunicaţii, infrastructură rurală şi dezvoltarea agriculturii, alimentare cu apă şi canalizare, protecţia mediului, dezvoltarea urbană şi logistică etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.